Следвайте ни

Доктор отсече: Или онлайн обучение, или действаме като при грип

viber icon

Има хаос в учебния процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици. Това каза в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването.

"Това е работа на държавата. Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса в образованието и от самата организация.

Начинът, по който се организира поставянето под карантина в дадено училище, в един момент няма да се знае кой клас до къде е стигнал, защото един клас може да излезе под карантина няколко пъти", обясни още д-р Кацаров.

"Какъвто и протокол да се състави за поставянето на учител или дете под карантина - ако децата се поставят така безразборно под карантина само защото са били контактни - хаосът в образователната система ще е неизбежен, а децата ще имат една загубена година. " - категоричен е специалистът.

"Аз виждам два варианта – да преминат изцяло на онлайн обучението, докато се намери ваксина, другият е да третираме този коронавирус като грипа – който е болен, се лекува, а останалите си продължават да учат, без да бъдат карантинирани.

Доказано е, че инфекцията протича по-леко при децата. Да, децата се връщат при по-възрастните си близки, но ние не можем да спрем разпространението на коронавируса, тъй като това е въздушно капкова инфекция.

Единственото е да се забави разпространението, но това има смисъл, ако се цели да не се натовари здравната система – случаят у нас не такъв. А мерки за ограничаване се прилагат, ако имаме по 2000 – 3500 заразени седмично, а ние в момента сме три пъти по-малко", посочи още д-р Стойчо Кацаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?