Следвайте ни

Лекари на двата полюса за финала довечера заради заразата

viber icon

Доктор Христо Мазнейков: Млади и здрави да ходят, в бившия соцлагер няма страшно

Доктор Христо Мазнейков е прочуто име и в медицинските, и във футболните среди. Създател и шеф на болница „Света София“ в столицата. Като ортопед е оперирал доста от спортистите ни. Върл привърженик на ЦСКА от години и личен приятел на Христо Стоичков.

- Д-р Мазнейков, удачно ли е провеждането на финала за Купата на България в такъв формат на зрителите, мнението ви на медик и футболен фен?  

- Не само трябва да има зрители, но техният брой спокойно може да е по-голям. Ходете спокойно на мач. Първо, трябва да разберем, че COVID-19, който е в България, не е толкова опасен като този в Англия или в Италия. Доста разновидности са, лошото е, че все още се знае малко за тях. Този у нас не разболява млади и здрави хора. Имахме до оня ден 15 човека в реанимация, което е смешно. Трябва да се разбере, българският вариант на коронавируса не е страшен, няма умиране, чували и камиони с трупове. Та тежкият грип праща повече хора в болниците и реанимациите. Не може да затваряме бизнеси, да фалират фирми. Не можете да затваряме и стадиони. Ходете си на мач! Ако сте здрав - и да се заразите, вероятно няма да го усетите.

- Да де, но тези здрави хора нали имат болни родители, чичовци, лели?  

- Е, това е болното място на темата. Тези хора трябва да са изолирани, да ги пазим, да им помагат социалните служби. За тях трябва да мислим, а не да затваряме младите, които няма и да разберат, че са заразени. Пазете възрастните, пазете хората с ТЕЛК. Искате ли да ви кажа за починалите от COVID-19 от нашата болница?

- Ще е интересно. 

- Говоря за хора, които са лекувани тук от други заболявания, а после са били диагностицирани с коронавирус. Единият човек беше с рак на костите. Дали вирусът му взе два дни живот, или нашите грижи му дадоха, само Господ знае. Двама души умряха от рак на стомаха. Единият беше първи секретар на партията в Банско навремето, приятел на баща ми, познавам го от 40 години. Чичо Кольо. Майка му и бащата на Георги Пирински са брат и сестра. Страхотен човек, голяма терца! Четвъртият беше с тежки сърдечносъдови заболявания, петият си отиде от рак на кръвта. Всички тези хора умряха с COVID-19, но не от COVID-19.

- Защо България досега мина доста по-леко като заразени и жертви?

- Видяхте как пандемията срина здравните системи, а нашата се оказа далеч по-здрава от тези в Испания, Италия, Англия, Франция. Говорим за далеч по-богати държави. Там, където е имало социализъм, се организирахме по-добре. Включвам и цяла Германия, където единият им социализъм е бил по-различен. Но например имунизационният ни календар е бил еднакъв винаги. То това се дискутира навсякъде. Латвия, Естония, къде ли не. Соцсистемата на здравеопазване беше по-човеколюбива. Системата за профилактика много по-добра от настоящата. Имаше участъкови лекари, лекари на всеки отбор.

- Да се върнем към футбола, на мач спокойно ли да си ходят хората? 

- Да, млади и здрави хора да си ходят. Пък ако някой има проблеми със здравето или е по-възрастен, а много му се гледа, нека отиде встрани. Да сложи маска, да не се бута при останалите.

- Гледаме Германия, премиерът също, а там все още не пускат нито един фен? 

- Страх ги е. Според мен не е правилно. Иначе браво на премиера, че има страхотна енергия и помогна в създалата се ситуация. Рано се взеха мерки. Проблемите дойдоха от други хора, които плашеха с трупове. Та се наложи Медицинският съвет да подскаже деликатно на премиера. Мангъров, нали си е луда глава, тръгна директно.

- Редно ли е да се водят такива спорове по телевизии между колеги? 

- Мангъров говореше като медик, а Генерала като политик. Така са му казали.

- Ваше мнение! Вие ще ходите ли на мача? 

- Много ясно. Резултат? Локото е добър отбор. За мое съжаление, дори по-добър. Трябва да сме искрени, играят отлично. На Армията направихме с тях хикс, сега обаче трябва да бием. 

- Чувате ли се с вашия приятел Христо Стоичков?

- Снощи. Добре е. Работи от дома в Маями, праща си онлайн материалите. При тях е доста зле положението, агресивен е техният щам, доста са жертвите. Изпратих му една снимка (смее се). Стоичков показва герба на България, но вместо него е моя снимка. Майтапим се. Вика „Аааа, ти заслужаваш много повече“. На хиляди километри е, но като стана това с коронавируса в България, прати ми като подарък шлемове. Звънна веднага от какво имам нужда. Няма такъв човек! На много хора помогна! Един голям българин!

- Ще го видим ли скоро в България? 

-  Няма как да е скоро, планира да се прибере ноември.

*****

Проф. Коста Костов: Това е провокация към усилията на лекарите

Провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса. Така пулмологът проф. Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет за коронавируса към правителството, определи решението да се пуснат 12 000 души на националния стадион "Васил Левски".

"Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти", каза Костов пред БНР.

Той сравни епидемията с бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат. 

"Освен че се правят повече тестове и свободата, която дадохме на хората, също има участие в това нарастване на броя на заразените с COVID-19", каза той.

"Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромиса, който се направи със стадионите - да се пуснат 12 000 души на мача за купата на България, смятам, че е прекалено и дори компрометира заявените 3 Д от проф. Тодор Кантарджиев (дисциплина, дезинфекция и дистанция - бел.ред.)", заяви проф. Костов и изрази категорично несъгласие с това. Той припомни, че мач в Бергамо е бил огнище за епидемията в Италия.

Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Коко

Коко

01.07.2020 | 10:32

Първият,без да е специалист,говори като такъв.Вторият,уж специалист,а говори като Толуп.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?