71

Докога Омикрон ще вилнее в България? Проговори откривателката на щама

При положение, че първите случаи на Омикрон в България са отпреди седмица, ще отнеме 3-4 седмици да достигнете пикови стойности. Това заяви в интервю за БНТ Анджелик Кутзи - лекарката от Република Южна Африка, която откри варианта Омикрон.

Щамът Омикрон шета из света от октомври. Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица.

Вирусът може да стане ендемичен, с по-леки симптоми, но това не означава, че няма да има хора, които да го изкарат тежко.

По думите й клиничните симптоми са много по-леки, заразените с Омикрон пациенти нямат нужда от лечение с кислороден апарат. Ако сте ваксинирани, дори да имате хронични заболявания или сте с наднормено тегло, вероятно ще преминете много по-леко, ако сте заразени с Омикрон, допълни тя.

Според нея от най-голямо значение за тежестта на вълната у нас ще е това колко души ще попаднат в интензивни отделения, както и каква ще е смъртността. Кутзи смята, че по-големи проблеми в България би могло да има, ако са  много хората над 50-60 години, които не са ваксинирани.

Специалистката успокоява, че дори и да има висок процент заразени не трябва да се плашим, а най-добрата превенция са носенето на маски, ваксинирането и социалната дистанция. Тя препоръчва и най-уязвимите хора да стоят далеч от големи тълпи от хора.

Откривателката на Омикрон смята, че е много вероятно вирусът да стане ендемичен, защото не е в негов интерес да избие всички. Убедена е също, че друг голям проблем в настоящата ситуация е паниката, включително заради плашещото говорене на политиците.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Друга набодена овца

Друга набодена овца

17.01.2022 | 01:13

Омръзна ми да се бодя Предпочитам да се е*б*я

Отговори
1 1
Ха-ха-ха отговорила откривателката на омикрон

Ха-ха-ха отговорила откривателката на омикрон

17.01.2022 | 00:56

Какъв откривател на щама. Covid-19 и неговите варианти са разработени и създадени на основание програмата от 2018 година на САЩ видно от разсекретения доклад засекретен от главният държавен инспектор на департамента на САЩ. Няма откриватели Има създатели.

Отговори
6 1
Една от набодените овце

Една от набодените овце

17.01.2022 | 00:38

Краят на пандемията ще дойде след като се спре умишленото заразяване с новите варианти на covid оръжието А дотогава стадото ни ще намалява.

Отговори
8 1
Краят на биологичната война ли

Краят на биологичната война ли

17.01.2022 | 00:17

Краят на биологичната война зависи от самия агресор. Когато спре да не заразява с биологичното си лабораторно оръжие covid-19 и с новите му варианти след което започват да ни морят поставените ваксини. Няма спасение от Капана в който ни поставиха.

Отговори
5 1
Бай Тошо

Бай Тошо

16.01.2022 | 19:58

Мунчо Кунчев каза, че няма епидемия траеща повече от 2,5 години - март месец - две години, септември - две и половина, ако още я продължат тия фашаги - лъжа е!

Отговори
9 3
Хаха

Хаха

16.01.2022 | 19:53

Проговорила...... най- жълтият смешен и поръчков кенеф сте....

Отговори
11 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?