Следвайте ни

Докладът на светила: Две дози ваксина срещу COVID-19 са достатъчни

viber icon

Ваксините са достатъчно ефективни за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19, така че няма настояща необходимост общото население да получава трети дози, гласи доклад, публикуван в The Lancet.

Някои страни започнаха да предлагат допълнителни дози поради опасения за много по-заразния вариант Делта, което накара Световната здравна организация да призове за мораториум върху трета инжекция заради опасенията относно доставките на ваксини за по-бедните нации, където милиони тепърва ще получат първата си доза.

Новият доклад на учени, включително от СЗО, стига до заключението, че дори и със заплахата от щата Делта, „бустерните дози за общото население не са подходящи на този етап от пандемията“.

Авторите, които прегледали проучвания и клинични изпитания, установиха, че ваксините остават високоефективни срещу тежки симптоми на COVID-19 при всички основни варианти на вируса, включително Делта, въпреки че имат по-нисък успех в предотвратяването на асимптоматични случаи на заболяването.

„Като цяло, наличните понастоящем проучвания не предоставят достоверни доказателства за значително намаляване на защитата срещу тежки заболявания, което е основната цел на ваксинацията“, казва водещият автор Ана-Мария Хенао-Рестрепо от СЗО. Тя каза, че дозите на ваксината трябва да бъдат приоритетни за хората по света, които все още чакат инжекция.

„Ако ваксините се поставят там, където биха направили най-доброто, те биха могли да ускорят края на пандемията, като потиснат по-нататъшното развитие на вариантите“, добави тя.

Държави като Франция започнаха да разпространяват трета доза за възрастни хора и хора с нарушена имунна система, докато Израел отиде по-далеч, предлагайки на деца на 12 и повече трета доза пет месеца след получаване на втора инжекция.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус призова страните да избягват да раздават допълнителни дози до края на годината, тъй като здравната агенция на ООН призовава всички нации да ваксинират поне 10 % от населението си до края на този месец и поне 40 процента до края на тази година.

Публикуваното в Lancet проучване заключава, че настоящите варианти не са се развили достатъчно, за да избегнат имунния отговор, осигурен от ваксините, които се използват в момента.

Авторите твърдят, че ако се появят нови вирусни мутации, които са в състояние да избегнат този отговор, би било по-добре да се доставят специално модифицирани бустерни ваксини, насочени към по-новите варианти, а не трета доза от съществуваща ваксина.

Коментирайки проучването, Азра Гани, председател по епидемиология на инфекциозните болести в Imperial College London, го описва като „много задълбочен преглед“ на текущите изследвания. Но тя каза, че макар намаляването на ефикасността на ваксините срещу варианти като Делта да е малко, когато се вземе предвид по отношение на популацията, то все още може да доведе до "значително увеличение" на хората, нуждаещи се от хоспитализация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Достатъчни за какво?

Достатъчни за какво?

13.09.2021 | 22:58

Фирмите производителки го казаха - ваксините не помагат, не създават нужните антитела.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?