2374
Следвайте ни

Доказаха, че някои хора са резистентни към COVID-19

viber icon

Възможно е някои хора да са генетично резистентни към COVID-19, твърдят учени. Това означава, че те никога няма да се заразят с коронавируса, а ако се разболеят, ще преболедуват, без да разберат.

Съвременната генетика е установила, че генетичните прилики между двама души са 99,9%, но този 0,1% е най-важният. Именно той прави едни хора податливи на дадени болести, отговаря за различните ни външни черти и много други, предава bTV.

Учените посочват, че колкото повече знаем за този специален 0,1%, толкова повече помагаме на медицината и на фармацевтиката в разработката на специализирани лекарства за редица болести.

"Появата на коронавируса отново ни показа в глобален мащаб колко разнообразно може да протича болестта при хората. При едни инфекцията преминава асимптоматично, а при други - с тежки последици и дори смърт", казва имунологът Евангелос Андреакос от Атинската академия.

В тази посока вече има няколко проучвания. Едно от тях установи още в началото на пандемията, че има закономерност между протичането на коронавируса и кръвната група на отделните пациенти.

Екип от учени предлага да се създаде система, която да идентифицира, събира и анализира генетично хора, които са природно резистентни към коронавируса.

Целта на подобно проучване е да се разбере какви точно са тези специални гени, които им осигуряват защита, защото това може да помогне в разработването на лекарства за COVID-19.

 
До момента в бъдещото проучване са се включили повече от 400 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Изречението

Изречението

19.10.2021 | 16:20

"ако се разболеят, ще преболедуват, без да разберат" - от много софистика джурналята съвсем изтрещяха и загубиха способността си да пишат логически свързани и рационални по смисъл изречения.

Отговори
0 0
Да не се окаже

Да не се окаже

19.10.2021 | 12:40

Че въпреки резистентността си ще е по-добре да се боцнат? Ей така, за по сигурно...

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?