Следвайте ни

Докараха 4700 ваксини в Пловдив, „зелени коридори“ - само при джипитата

viber icon

4700 дози от ваксината на „Astra Zeneka” получи Пловдив след неделната доставка от производителя. Представители на Регионалната здравна инспекция ги докараха в града под тепетата след разпределянето им в столицата. 

Малко преди обяд ваксините пристигнаха и последваха обаждания към джипитата, за които са предназначени 50% или общо 2350 дози. „Приоритетно ги даваме на личните лекари, за да могат да си организират и да продължат процеса по ваксинация“, каза прeд „Марица“ заместник-директорът на РЗИ в Пловдив д-р Аргир Аргиров. 

През тази седмица в Пловдивско обаче „зелени коридори“ в РЗИ няма да има, предвид малкия брой доставени ваксини, подчерта д-р Аргир Аргиров. Това се очаква да се случи при осигуряване на достатъчен брой дози. Такива коридори няма да има и в болниците. Желаещи извън списъците ще се ваксинират само при джипитата и то ако няма желаещи от приоритетните групи.

Това гласи последната заповед на шефа на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Той изпрати указания за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и останалите, непопадащи в целевите групи.

През уикенда в Пловдив  са преминали през ваксинация членове на секционните избирателни комисии. Иглите са разпределени в ДКЦ-тата на шестте района, като в РЗИ се ваксинират членовете от район „Западен“. В събота са били ваксинирани и 35 души от Съединение. 

По план всички трябва да бъдат ваксинирани с първа доза до 5 март, за да може поставянето на втората игла да започне от 26 март. Именно с тази цел е избрано и използването на Pfizer. „Втората игла при нея се поставя след 21 ден. При „Астра Зенека“ се поставя към 70-ия ден, което е след изборите и няма смисъл. „Moderna“ е на 28-ми ден, но дози от нея в Пловдив не са пристигали“, обясни д-р Аргиров. 

Той подчерта още, че ваксинирането на членовете на секционните комисии не е задължителен, а препоръчителен процес, с цел избягване на заразяване. Освен това част от тях вече са преболедували и имат антитела, добави д-р Аргиров. 

Утре  у нас се очаква да пристигнат още 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това ще бъде 16-ата доставка на ваксини за България и общо 9-а за този производител.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?