Следвайте ни

Доцент Кунчев вдигна ръце: Вирусът прави каквото си иска

Удължават извънредното положение с два месеца, няма да пипат мерките

viber icon

Вирусът прави каквото си иска, спрели сме отдавна с прогнозите.  Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в началото на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.

"И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. Нищо не се сбъдна", обобщи Кунчев.

"Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна д-р Кунчев.

По думите му важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.

"Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

"В момента нещата изглеждат добре за България. Имаме 2,7% намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите", посочи той.

Доцентът съобщи, че ще поиска удължаване на извънредното положение с два месеца, но мерките остават непроменени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

пак икономии и далавери

пак икономии и далавери

18.09.2020 | 19:52

Защо учебните заведения не осигуряват маски и дезинфектанти за учителите и служителите си? Съгласно закона за Здравословни и безопасни условия на труд, работодателят е длъжен да осигурява безопасна среда на труд!

Отговори
0 0
Цирк

Цирк

18.09.2020 | 13:38

Кунчев,вируса прави,каквото му наредят,сиреч по сценарий кара....стига с тази паника.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?