1553
Следвайте ни

Доцент Кунчев съобщи ключова новина за бустерната доза

viber icon

Важни новини за ваксините. До края на годината ще бъде взето решение за намаляване на интервала а поставяне на трета бустерна доза от шест на три месеца, а за „Янсен“ – на два месеца.

Необходими са няколко дни да се пренастрои системата, но в началото на година вече ще се поставят съгласно новите срокове, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в „Тази сутрин“.

По думите му България не е закъсняла в предприемането на тази стъпка и действа в синхрон с европейските институции. 

В началото на януари ще е ясно дали „Омикрон“ е вече в България, защото секвенирането на една проба отнема от 8 до 10-12 дни и резултатите ще излязат след Нова година, каза Кунчев. 

При "Омикрон" липсва един от антигените, но той липсва и при "Делта" и затова се е стигнало до объркване в една българска лаборатория, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

"Излизаме от предната вълна на едно не много ниско базово ниво - това е ясно. това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на покачване, да кажем задържане, вече има, от 4 вече е 9%", коментира главният държавен здравен инспектор.

Новата вълна ще е цунами. Това сравнение пръв е направил директорът на училището по тропическа медицина в Лондон. 

"По-простата причина, че "Омикрон" удвоява случаите на два- три дни. Това е лошата му характеристика. Добрата е, че смъртността не е толкова голяма и по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят", отбеляза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор отново прогнозира, че при настоящото ваксинационно покритие у нас "Омикрон" ще причини големи проблеми.

"Няма провал на ваксинационната кампания. Провал е, ако няма ваксини и достъп до тях. Грешка беше липсата на добра комуникационна кампания", смята Кунчев.

Според него 10-15% от населението никога няма да се ваксинират и с тях няма смисъл да се работи, но проучванията са показали, че 48% се колебаят или се страхуват от имунизация и те биха се ваксинирали, ако получат отговор на всичките си въпроси. 

 По думите на Кунчев „политическият натиск и емоциите в обществото“ по темата COVID-19, трите избора и политическата експлоатация на темата са попречили много на взимането на правилните решения за справяне с пандемията. 

Главният здравен инспектор оцени като правилни стъпки въвеждането на финансовия стимул за пенсионерите и контрола на достъпа чрез зеления сертификат.

Зеленият сертификат работи и е добра мярка, категоричен е Кунчев. Впечатленията му са, че навсякъде в моловете и в "сериозните заведения" се изисква представянето на документа.

33 сигнала за фалшиви зелени сертификати са подадени в прокуратурата, а в началото на януари се очакват и първите резултати от разследванията кой стои зад тяхното издаване, каза Кунчев.

По думите му "хората правят фалшиви паспорти и пари", така че не можем да се преборим с това, но при добър контрол, ще има и добър резултат от тази мярка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Клетъчна и генна терапия

Клетъчна и генна терапия

31.12.2021 | 01:11

Ясно е вече

Отговори
1 0
Гаден Чифут!

Гаден Чифут!

30.12.2021 | 15:48

Платена отрепка. Да каже, защо след три дози ваксини боледува близо 2 месеца "много леко".

Отговори
2 1
Ваня

Ваня

30.12.2021 | 15:56

Информацията ти е неверна на 100%. Боледувал е, но не след бустерна доза. И го погребахте и какво ли не още. Нямате ли страх от нищо? Толкова глупости не съм чела, а съм на доста години. За кой ли път се убеждавам, че няма смисъл да споря с хора като теб.

Отговори
2 1
Професор

Професор

30.12.2021 | 15:29

Горният коментар е абсолютна лъжа!

Отговори
2 1
Академик

Академик

30.12.2021 | 15:37

Долният коментар е абсолютна истина!

Отговори
2 0
кучето иска пари

кучето иска пари

30.12.2021 | 13:11

Корони омикрони, живота кипи всичко се пръска по шевовете, къде го видяхте тоя МОР, като видя 5 умрели пред мола или пред кауфланда тогава ще се боцна, до тогава зимата прасенце лятото моренце и междувременно се влиза малко тясно дупенце! Ае весели празници страхливи мишоци

Отговори
7 3
ПОТРЕСАВАЩО

ПОТРЕСАВАЩО

30.12.2021 | 13:05

https://earth-chronicles.ru/news/2021-12-29-157885 Рестартиране по план: Изпълнителният директор на Bayer казва, че ваксините срещу COVID са генна терапия Изпълнителният директор на Bayer казва, че ваксините срещу covid mRNA са „генна терапия“, фалшиво продавани като „ваксини“ Изявленията на Стивън Елрич бяха чути от 6000 участници от 120 държави на Световната здравна среща на върха в Берлин. По време на Световната среща на върха по здравеопазването, президентът на фармацевтичното подразделение на Bayer (международен концерн, специализиран в биомедицински решения за здравеопазване и селско стопанство) Стефан Оелрих призна пред международни „експерти“, че „и двете mRNA“ ваксини „от Pfizer-BioNTech и Moderna изобщо не са ваксини , а по-скоро прикрити инжекции от "клетъчна и генна терапия", пише Medicine.News.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?