Следвайте ни

Доцент Кунчев с отлични новини за ваксината, видя началото на края

САЩ вози дозите в камиони за месо, Канада - за сладолед

viber icon

От близо 700 имунизирани българи вчера нямаме съобщение за каквито и да е реакции. Това каза доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб по БНР.

Той обясни, че е са поети отговорности със сключването на договорите за ваксините, като да се създаде стройна организация за проследяване евентуално на нежелани реакции и ефект от ваксината. “Това означава, че ние трябва да изследваме немалък брой имунизирани, да видим създават ли антитела, колко дълго остават", допълни още доц. Кунчев.

Според него реакции ще има в бъдеще. "Говорим обаче за очакван, бързо преходни. Лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, субфебрилна температура. Неща, които са описани в листовката", обясни главния държавен здравен инспектор.

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа.

Според доц. Кунчев сме поставили „началото на края на тази пандемия“. Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Първите количества на ваксината са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Доцентът разясни и как ще продължи кампанията по ваксинация. "Мисля, че "Модерна ще успее да достави ваксини още до края на януари или началото на февруари и ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза за здравните служители и работещи в ковид звена, а и на всички видове домове за възрастни хора, и за хора с умствени увреждания.

Те са второ предизвикателство, защото са над 400. Разпръснати са в цялата страна. Медицинското им обслужване е много различно. Всичко това е обмислено, направено е като организация и ще влезе в действие в момента, в който получим тези по-големи количества ваксина", допълни доц. Ангел Кунчев.

Главният здравен инспектор коментира случаите на пренасяне на ваксини с микробус на фирма за кренвирши.

"В САЩ най-големият производител на месни продукти по същия начин предоставя и хладилни камиони и хладилни големи складове. В Канада е фирма, която разнася сладолед.

Всичко, което може да бъде от помощ и аз благодаря на тези фирми, които се включиха в България, ще бъде използвано. Никъде досега в никоя страна не е правена хладилна верига при такива отрицателни температури за съхранение доставка на ваксини", каза доц. Кунчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЮРО

ГЮРО

28.12.2020 | 10:54

А защо мълчат като бити зад ници за хилядите умрели заради липса на достъп до здравна помощ? Заради "златната" здравна пътека? Бакали в здравеопазването е равно на КАНИБАЛИ. "Каскетя" какво чака и не ги погне?

Отговори
3 0
Босилкова

Босилкова

28.12.2020 | 10:31

Видяхме "големият труд положен по логистиката", видяхме как от 1100, ваксините в Пловдив пристигнаха около 900бр. Видяхме "модерните" хладилници (ЗИЛ- от 60-те години на миналия век, но с ключалка) за стотици хиляди левове, които бяха закупени! Видяхме и как в цял свят започват ваксинацията от рисковите групи, а тук се строиха висшите чиновници и администрация! Това е реалната картинка в страната ни! Калинка до калинка и далавера до далавера!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?