Следвайте ни

Доцент Кунчев с извънредни новини за заразата

viber icon

В поредния ден на рекорди доц. д-р Ангел Кунчев излезе с изключително важни новини пред "Нашият ден" на БНР. Той поиска помощ от държавни институции в битката със заразата.

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация.

Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая дневно... Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени. Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора."

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни.

Затова искаме областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност... За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват", каза Кунчев.

"Ситуацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите.

Решението е ясно – Covid-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ", допълни главният здравен инспектор.

"Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни."

"Да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност – съветва доц. Кунчев – Рано или късно този вирус ще се самоограничи".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пациент

Пациент

16.10.2020 | 13:01

Преди малко от трибуната на Народното събрание здр. министър ни увери, че проблем в здравната ни система за сега няма!? Прави чест на Д-р Ангел Кунчев, който реално ни казва точно обратното. Налице е прехвърляне на отговорността от държавата към местните здравни служби, които и без това вече изнемогват.

Отговори
4 0
321

321

16.10.2020 | 12:53

Най-после нещо смислено, абе ще послушате доц.Мангъров. И повече миене на ръцете, повече обществена хигиена. Това е.

Отговори
2 6
Веселяк

Веселяк

16.10.2020 | 13:07

Миене на ръце, дистанция от болниците и маски вместо намордници сега е формулата на успешната здравна реформа по ГЕРБерски, т.с. европейски.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?