Следвайте ни

Доцент Кунчев разясни при колко заразени ще затварят училища

viber icon

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни какво предстои да се случи с училищата в условията на пандемия. Според него през октомври няма причина за тяхното затваряне.

"Уплашен съм от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", каза главният държавен здравен инспектор по Нова тв за слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19-о място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", обясни той.

 Кунчев отрече и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне. "Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", заяви доц. Кунчев.

По думите му не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища,защото всички са с различен брой ученици. Ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище. Доц. Кунчев е убеден, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си.

Училище може да бъде затворено при 10 на сто положителни проби със заразени с коронавирус, коментира още той, като се позова на документ подписан от центъра за заразни и паразитни болести.

"Колегите от Института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", каза още той.

Според него е важно как се разпространява вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат. Според него до затваряне на градове няма да се стигне.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

bocovid

bocovid

15.09.2020 | 11:35

Този на снимката яко захлебва от Шайката.

Отговори
0 3
Четящ

Четящ

15.09.2020 | 09:37

В Израел вчера затвориха всички училища. Съобщиха го по новините. Спрете с дезинформацията.

Отговори
2 1
Лъжец

Лъжец

15.09.2020 | 09:31

И преди мартенският локдаун ни убеждаваха ,че опасност от вирусчето няма. Само след няколко дни затвориха всички ни в къщи,ей така за шоуто с маски. Слуховете са вследствие на тези лъжи.......

Отговори
2 5
ej parazit

ej parazit

15.09.2020 | 09:48

Ей паразит мръсен конспиратор затваряй си устата! Заради такива като тебе умират хора от китайския вирус!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?