Следвайте ни

Доцент Кунчев: Болниците се пълнят, пикът ще е преди изборите

Най-страшна е умората в народа от мерките, признава членът на Щаба

viber icon

Българите се умориха от мерките в пандемията, а отново забелязваме запълване на леглата в болниците, включително и тези в интензивните отделения. Това сподели в интервю за БНР главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни.

Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби". Това каза в предаването "Неделя 150"  доц. Ангел Кунчев.

"При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо", коментира доц. Кунчев.

"През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании... Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо... Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират", отбеляза доц. Кунчев.

Здравният инспектор за пореден път подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но "това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България".

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи, явно още не запознат с нареждането на премиера Борисов от Исперих.

"Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции.

Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си", коментира главният държавен здравен инспектор.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Писнало му:

Писнало му:

14.02.2021 | 11:41

А накрая като нищо може да срещнете и малко кьотек!

Отговори
6 1
Го4о

Го4о

14.02.2021 | 12:40

Литекс ще е за БСП и Радев на 04.04.21г.

Отговори
1 4
Го4о

Го4о

14.02.2021 | 12:43

КЮТЕКА ще е за БСП и Радев! На изборите.

Отговори
3 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай