1553
Следвайте ни

Доцент Гломб: Коронавирусът има нетраен имунитет, нужно е реваксиниране

viber icon

За новите варианти на вируса и защитата от него - в студиото на "Денят започва" темите коментира вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя заяви, че в Европа тестването на учениците е абсолютно в ход. Учениците над 12 години в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично. Доктрината "тестиране за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, обясни доц. Гломб.

"Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина", заяви тя.
По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. Доц. Гломб заяви, че в тестването няма нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни.

"По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално ниво, обаче, се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни", обясин вирусологът.

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта вариантът, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната вече няма грипна епидемия.

"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването", каза доц. Гломб.

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

08.11.2021 | 14:36

ПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Отговори
0 1
до N-тата ваксина

до N-тата ваксина

08.11.2021 | 13:18

Трайно е боцкането!

Отговори
1 1
Тия

Тия

08.11.2021 | 11:14

Тия се оплетаха в лъжите се, хахаха

Отговори
2 1
Принц Чарлз

Принц Чарлз

08.11.2021 | 10:48

Както Принц Чарлз каза скоро "Тази пандемия е изключителна възможност за нас. Не трябва да я пропускаме." Та, така и много хора тук се качват на влака да източат нещо за себе си. Драгата Гломб има добра маркетингова стратегия.

Отговори
1 1
Въпрос към "доцента"-фашист

Въпрос към "доцента"-фашист

08.11.2021 | 10:25

Защо в кръвния център, където взимат плазма за лечение ЕДИНСТВЕНИТЕ условие е - да си предболедувал и да имаш антитела.

Отговори
8 0
Поредната фарма-подлога

Поредната фарма-подлога

08.11.2021 | 10:22

Абе, чифутко недо....., кажи си го в прав текст - това не са ваксини и нямат нищо общо с коронавируса. Ако ще и 15 да си сложиш имунитет - ЙОК.

Отговори
10 2
Пълен Киликанзер

Пълен Киликанзер

08.11.2021 | 10:20

В Референдум започна с това, че вирусът е напълно непознат и завърши, че ваксините са "доказали" своята ефективност във времето. Апотеоз на глупостта.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?