Следвайте ни

Доц. Околийски, СЗО: COVID-19 тревожно се завръща

viber icon

СЗО говори за втори пик. Това което наблюдаваме е тревожно връщане, което никой от нас не искаше. Това е увеличаване на новозаразилите се, смъртни случаи, занемаряване на мерките. Хората знаеха, че трябва да продължат да се пазят. За съжаление в България имаме такава народопсихология, някой път след като сме направили нещо добро, след това да го поставяме под въпрос. Още не е късно да излезем с не толкова големи щети от тази ситуация с COVID-19. Това каза пред БНТ представляващият СЗО в България доц. Михаил Околийски.

"СЗО има много добри препоръки за това как се разхлабват мерките. Препоръката да се разхлабват една след друга и да се изчака да се види дали се повишава броят на заразилите се хора и да се намира баланс за предпазването на икономиката и разхлабване на икономиката. Това, че се махнаха много мерки накуп не се разбра кои са по-ефективни. По стадионите не се спазват никакви мерки за отстояние, хората се прегръщат, могат да се обмени слюнка при викане, при прегръщане. Един човек може да зарази много хора и да се получи клъстер. Това се наблюдаваше в Италия, където на 1 мач са се заразили десетки хиляди хора. Няма препоръка за маски на отворени пространства, но в затворени пространства би трябвало всеки един да се пази", добави той. 

"В Европа има 2 вида страни - едните се справят с проблема като Италия и Испания, в други страни като Северна Македония, Гърция, България и Румъния има увеличаване на случаите. Рекордите всеки ден биват подобрени от страните в Латинска Америка. Инфекцията се пренесе и към северна Африка. Там не могат да се представят интензивни грижи. Картината все още води към това да сме внимателни и предпазливи. Повечето страни са такива. В Англия се взимат всички тези мерки по отношение на спорните събития. "Ливърпул" играят при празни трибуни", каза доц. Околийски.  

"СЗО взима решение за препоръките, когато се натрупат достатъчно научни факти. Науката и реалният живот са много динамични. От първия момент СЗО има постоянното съветване хората да се пазят, да спазват физическа дистанция, не социална дистанция", каза още той. 

"Има мерки, които объркват българското население. В петък имахме срещи в Ямбол с кмета, които работят с ромските общности. Там се вижда ефекта, но се разколебават ако има противоречиви мерки", добави доц. Околийски. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?