Следвайте ни

Доц. Околийски от СЗО: Вирусът губи своята мощ!

viber icon

"Вирусът губи от своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и едно формално спазване на правилата. В София и други градове виждам хора с маски на брадичката. Достатъчно е да се спазват старите мерки, не да се правят нови“, коментира доц. Михаил Околийски, който представлява Световната здравна организация у нас пред БНТ тази сутрин.

И препоръча при най-малки съмнения да не пускаме децата си на училище.

„Важно е максимално рано хората да се ваксинират срещу сезонния грип. Тази година е обещано навреме да доставят необходимия брой ваксини, миналата година имаше закъснение. Ваксиналното ни покритие е едно от най-ниските в Европа. Надявам се хората да се ваксинират. Около 3-4% се ваксинират", допълни доц. Околийски.

Децата трябва да спазват здравословна дистанция, най-вече скупчване преди и след часа, да не се смесват като потоци, над 12 години се препоръчва децата да носят маски. Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай, каза още той.

"Публикуват се безумия, че коронавируса идва от Сорос, от Бил Гейтс. Медии отразяват това като шок и бомба и хората биват натровени като нагласи и послания. Няма как техните деца, които отиват на училище да са съзнателни. Личният пример е най-важен. Децата биха могли да бъдат преносители към най-уязвимите - бабите и дядовците, добави още доц. Околийски. 

"Д-р Тедрос спомена, че имаме шанс като човешки род да се справим с пандемията до края на 2021 г., ако достигнем до създаването на ваксина. Тя трябва да бъде достояние на хората по целия свят. СЗО прави всички усилия всички страни да имат достъп до нея. Ваксината трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат", добави още доц. Околийски. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Питам се

Питам се

27.08.2020 | 10:55

Имах познат, който даде положителна проба. След две седмици си направи нов тест и пак излезе положителен. Сега въпросът ми е, вторият тест на моя познат като нов случай ли се води в статистиката за съответния ден или просто се пропуска да бъде отбелязан?

Отговори
2 0
Батко

Батко

27.08.2020 | 08:42

В магазините масово хората в Пловдив са без маски. Много прост народ!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?