Следвайте ни

Доц. Николаева разкри най-лошото около коронавируса у нас

viber icon

По-малко заразен, но по-смъртоносен за организма ли е Ковид-19? Мутира ли вирусът? Темата коментира доц. Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" към НЦЗПБ.

"В неделя бяха 0 новозаразените, може би има забавяне в представянето на данните поради почивния ден. Смъртните случаи ги виждам като плато. Всички оценки и тенденции са добри, когато се отнася за по-дълъг период от време.

Спрели сме се на двуседмична оценка. Наистина се забелязва тенденция към лек спад на заразеността. Мен ме притеснява големият брой хора - 700 души в болнични заведения и 60-те души, които са в интензивни грижи", заяви вирусологът в ефира на "България сутрин".

Според доц. Николаева - Гломб не може да се говори за вълни при протичането на болестта, а за флуктуации. "За да има вълна, трябва да има и стихване. Първа, втора вълна - няма такива неща.

Това са по-скоро флуктуации в развитието на болестта. Заразените са по-малко. Когато изследваме повече, процентът на заразените ще намалява. Хубаво е да се тестват повече хора, за да се хване действителната картина. Ако се тестват само болните и техните контакти, това не е достатъчно", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът изтъкна, че повече от 80% от заразените боледуват леко. Според нея лошото е, че 20% боледуват тежко и още по-малък брой отиват на интензивни грижи.

"Откриха се тенденции, че младите хора боледуват относително леко. Мъжете боледуват с една идея по-често. Една вирусна болест има 2 компоненти - едното е това, което прави самия вирус - унищожава клетки.

Другият е имунната система на човека. При мъжете тя реагира по-бурно заради генетична предразположеност. Организмът също може да реагира бурно на външния дразнител", обясни вирусологът.Доц. Николаева - Гломб подчерта, че сигурността на PCR тестовете е изключително висока.

"PCR тестът е един от най-достоверните. При него сигурността е повече от 90%. Техническото му изпълнение е изключително надеждно. Начинът на вземане на пробата е слабото място при този тест.

Начинът на съхранение също е от ключово значение за успеха на теста. PCR не дава информация дали вирусът е жизнеспособен или не. Той засича само генетичната информация на вируса. Отрицателният тест със сигурност означава, че съответният човек не е заразен и може да бъде пуснат в обществото", категорична бе тя.

Вирусологът отбеляза, че за момента няма данни за повторно заразяване с Ковид-19 в България. По думите ѝ, когато се развие болестта Ковид-19, е излишно да се приемат витамини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

съмнения

съмнения

28.08.2020 | 13:38

Цялата информационна система за пандемията намирисва за манипулация. Няма друга държава, в която данните да се събират и отразяват наведъж на ден! Току излизат и информации, които били "отпреди"?! До 07.08 броят на заразените е около и над 300, от 08.08 изведнъж пада с около 100 човека на ден?! Политиката май се меси много силно в епидемичната ситуация. И къде е шефът на НОЩ? О месеци не се е появявал по медиите....

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?