46
Следвайте ни

Доц. Николаева-Гломб: Сертификатите след първа доза ще създадат проблем

viber icon

„Това, което се знае, е, че антителата, образувани в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите". обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на NOVA.

"Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 по-малко от две години и знанията ни са от тогава, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите. Лекарите, работещи в COVID отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си гъделичкат имунитета да бъде в достатъчно напрегнато състояние, но това се отнася за хора, които са в ядрото на бурята. Антителата са най-различни видове, а тестове, които са разработени сега, не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет, добави експертът.

Тя обясни, че това, че антитялото е срещу спайк протеина, все още не означава, че то има вируснеотрализираща активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеотрализираща реакция. Такъв тип изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са „сурогатни” тестове, полезни за епидемиолозите. Доц. Николаева-Гломб е категорична, че няма смисъл от тестовете за антитела.

„Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.

Според нея от вирусологична гледна точка издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Той

Той

22.10.2021 | 23:24

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват колко висок може да достигне смъртността като коефициент.

Отговори
1 0
Галя

Галя

22.10.2021 | 14:12

Българска работа. Май пак побългариха сертификатите. Тези с антигенен тест не се признават в Европа, обаче ние ги признаваме. Защо? Издаваме сертификат след първа игла. Защо? Защото цяло лято дремаха и пускаха Мангъров да ръси глупости. Мисля, че българинът не е чак толкова прост. Ако имаше по-интензивна и разбираема кампания и тези мерки бяха въведени през лятото, сега нямаше да сме на тоя хал.

Отговори
3 2
Гломб да спре да ръси щуротии

Гломб да спре да ръси щуротии

22.10.2021 | 13:33

В Референдум започна, че вирусът е напълно не познат и продължи с ДЪЛГАТА история на ваксините.

Отговори
2 3
Тая дето

Тая дето

22.10.2021 | 10:54

Говори ,че ПСР като си правиш и е отрицателен , не значи че нямаш вирус . Просто теста не го е хванал . И като я питаха в референдум защо се подписва декларация за информирано съгласие и отказ от претенции , тя почна да говори , че като си правиш договор за мобилна услуга и там се подписваш и питаш и не четеш , а само се подписваш . Може да се види в архивите на БНТ . Последния брой на предаването . И там бяха само хора , които да за ваксините , нямаше опоненти . Ето това е цензура на различно мислищите .

Отговори
3 1
Юлия Р.

Юлия Р.

22.10.2021 | 14:14

Не го ли разбрахте най-после това с информираното съгласие или четете само това дето ви изнася?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?