Следвайте ни

Доц. Николаева-Гломб: Нов ръст на заразените с COVID-19 заради протестите

50 на сто от заразените боледуват безсимптомно

viber icon

Нов ръст на заразените с COVID-19 се очаква в България след протестите в София, Пловдив и другите големи областни градове през  последните дни. Това прогнозира  доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ Отдела по вирусология към Национален център по заразни и паразитни болести в „Събуди се“. Въпреки това тя подчерта, че се надва броят на тежкоболните да не се увеличи. 

„Имахме малко инфектирани, защото имахме мерки. Сега мерките се разхлабиха – резултатът е на лице. Всеки има глава на раменете си, за да се пази сам. За шест месеца вече се научихме какво трябва да правим”, допълни д-р Николаева-Гломб. Тя напомни за трите „Д“ на проф. Кантарджиев - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

По думите на инфекциониста над 50 на сто от инфектираните изкарват заболяването на крак и без симптоми. Не е ясно обаче ако бъде изграден колективен имунитет за каквъв период от време ще е.

„За момента няма данни за реинфектиран човек с коронавирус. Но не знаем какво ще е след година или две. Това, което виждаме при останалите коронавируси, е, че имунитетът отслабва с времето. Това важи и за сезонните коронавируси”, каза д-р Николаева-Гломб. Стана ясно, че към момента са познати 6 коронавируса, като само 1 от тях си е отишъл. 

Д-р Николаева-Гломб призна, че не е опитимист за скорошната поява на ваксина. Причината е, че това е дълъг процес. По думите й най-рано тя щяла да бъде създадена до година и половина – две. Според инфекциониста по-скоро трябва да се гледа към създаването на антивирусно лекарство. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ГЮРО

ГЮРО

12.07.2020 | 22:58

Гъската лъже като дърта сиганка. Тия тестове не са сертифицирани и в ръцете на недобросъвестни властници са средство за тероризиране на населението. Факт е, че огромна част от "заразените", според дърдоренето на "черните ангели" "болните", "случаите на Ковид-19 и пр., чудно защо са все безсимптомни, неподозиращи, че са тежко болни и утре ще умрат абсолютно сигурно. Де дрянова тояга, де...

Отговори
2 0
Ковидчо:

Ковидчо:

12.07.2020 | 11:00

Я, още един "капацитет"!

Отговори
3 0
герберска логика

герберска логика

12.07.2020 | 10:19

Протестите са от 3 дни и са на открито! А мачовете с по 12 хиляди? А дискотеките и баровете с по 1000 човека, наблъскани един до друг? А баловете? Не може безумните политически решения да се оправдават с протестите срещу мафията в държавата!

Отговори
11 2
Батко

Батко

12.07.2020 | 10:01

По-добре зарязени, но свободни! Гешев и Борисов на Гилотината!

Отговори
8 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?