Следвайте ни

Избраха шеф на лабораторията за COVID-19 в Инфекциозна

viber icon

 Доц. д-р Мария Атанасова – вирусолог в МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив ще бъде ръководител на Лабораторията за тестове на COVID-19, която се изгради в Инфекциозна клиника.
Освен нея, в екипа ще се включат двама асистенти от Катедрата, специализанти и един биолог от Лабораторията по вирусология. Това съобщи ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Марияна Мурджева.

„Веднага след одобрението на предложението за изграждане на такава лаборатория в Пловдив, Университетът изрази категорична готовност да подпомогне създаването й с компетентни предложения за вида и броя на помещенията, обзавеждането, оборудването и предоставяне на персонал”, пояснява проф. Мурджева.
Тя изпрати писмо до министрите на образованието и здравеопазването, Националния оперативен щаб и местните власти в Пловдив, с което информира за активното включване на студенти и преподаватели от университета в подкрепа на борбата срещу COVID-19.

В него тя пише, че тъй като бюджетните организации, каквито са държавните висши училища, не могат да правят дарения, МУ – Пловдив стана инициатор на кампания „Урок по солидарност“,  адресирана към обществеността, в подкрепа за осигуряване безопасност на медицинските специалисти и на доброволците от Университета, които работят на предната линия в Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

В благотворителната кампания, разпространена до обществеността чрез всички възможни медии, беше отправен призив за дарения в натура: лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други.

До 09.04.2020 г. са получени следните дарения: дезинфектанти – 3098 бр., предпазни шлемове – 505 бр., манти за еднократна употреба – 300 бр., предпазни маски – 2 645 бр., предпазни облекла (еднократни) – 60 бр. и парични дарения – 34 000 лв.

Всички предметни дарения са насочени към Клиниката по инфекциозни болести и доброволците за ползване. С паричните дарения се обсъжда закупуването на необходима апаратура или предпазно облекло за многократна употреба.

Студентите от Медицински университет – Пловдив, начело със Студентския съвет и студентските асоциации към Университета, направиха по своя инициатива видеоклип, чрез който отправиха личен призив към всички да се включат в благотворителната кампания „Урок по солидарност“: 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Пародия

12.04.2020 | 01:00

Като строите нещо го направете както трябва,тоест създавайте така добре както и крадете.Наистина прилича на дюнер

Отговори
0 0

Лекар

11.04.2020 | 03:56

Павилион или не,л по добре с него, отколкото ако го няма. Голямо Браво на проф. Джамбазов, който успа да се справи със ситуацията. Поклон. Та това е динозавърска дтърка напред. Разочаронани сме от проф. Мурджева. Липсата на опит й попречи да бъде актуална.

Отговори
2 0

дии

10.04.2020 | 22:38

Бе то и зоопарка има директор. Имаше и ПР...... ама не го посещават много.

Отговори
0 0

Хаха

10.04.2020 | 22:06

И къде ще чакат пациентите като вали и ако са повече от двама

Отговори
0 0

Густо майна

10.04.2020 | 20:30

Велико откриване на нещо приличащо на павилион за закуски.Това ли заслужава втория областен град

Отговори
2 1

Хмм

10.04.2020 | 21:43

Външността лъже. Отвън е павилион, отвътре отговаря на световните изисквания за PCR лаборатория. Такава едва ли има в страната. Влез да видиш, преди да драскаш глупости. Ако изобщо имаш капацитет да схванеш за какво става въпрос.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?