Доц. Мангъров: Заразените у нас не са 300, а поне три хиляди

"Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 българи е десетократно повече от обявените досега 338. Може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май. Реалната смъртност може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка година при грипна епидемия“. 

Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в столичната Инфекциозна болница и член на новосъздадения Медицинския експертен съвет към правителството. Той отново повтори, че трябва да се извърши разширен скрининг на населението с масови бързи тестове. По този въпрос Мангъров влезе в остър конфликт с Националния оперативен щаб и неговия шеф ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме. Не може да управляваш  един процес, ако не го изследваш.

Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, заяви още Мангъров.

Той подчерта, че хора от всички възрасти могат да се разболеят: 

„Известно е, че нашето население е много болно и хора в млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус нещата да тръгнат накриво“. В същото време доцентът, който съветва българите да не ползват маски, ако са здрави, пак повтори и тезата си, че коронавирусът не е по-опасен от грипа.

„Действителната смъртност е много малка, защото определената между 2 и 4%, е определена въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка. Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия“, заяви Мангъров.

За разлика от него хората от екипа на ген. Мутафчийски смятат, че масовото прилагане на бързи тестове само ще изчерпи огромен ресурс на държавата, но няма да помогне в борбата с епидемията. Освен това много хора, които разнасят вируса, ще бъдат с убеждението, че са здрави, защото бързите тестове са подвеждащи, когато не се вземат в подходящия момент.

По повод на внушенията, че данните за заразените у нас са далеч от реалните, Мутафчийски контрира, че броят на жертвите е най-категоричният показател с какви темпове се развива заразата у нас. "Труповете не могат да се скрият", заяви шефът на кризисния щаб. До момента коронавирусът погуби осем души у нас, като за единия случай на мъж от Банско още вървят спорове дали наистина е бил заразен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
KRIS

KRIS

30.03.2020 | 04:10

PROSTAK DOLEN KOMUNISTICHESKI.SKRII SI DOLNATA MAZNA MUZUNA

Отговори
0 0
Мнение

Мнение

29.03.2020 | 22:24

Може да е прав. Всъщност, сигурно е прав. Но за доброто психично здраве на нацията трябва просто да му се забрани да се появява по телевизията и където и да било. От неговите "оптимистични" прогнози направо ни побиват тръпки. Ако продължи да пророкува, нищо чудно българите да останат под пет милиона и без да ги порази вирусът.

Отговори
3 8
Qwerty

Qwerty

29.03.2020 | 19:24

Логично е Мангър, това и от детската градина могат да го ”прозрат! Даже е твърде възможно и да са много повече!

Отговори
1 5
Не пиши

Не пиши

29.03.2020 | 19:10

Явно не си добре не си си пил днеска хапчетата и се чудиш какви глупости да пишеш но това е състоянието трябва да седиш вкъщи и да пиеш бира 3%.

Отговори
2 1
сург

сург

29.03.2020 | 18:57

по скоро 250 000

Отговори
2 5
Аз пиша

Аз пиша

29.03.2020 | 17:58

Този търгаш Мангъров защо му дават думата?

Отговори
5 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?