Следвайте ни

Доц. Мангъров в Пловдив: Безсмислено е да се затварят училища и стадиони ВИДЕО

viber icon

Да се затварят училища, стадиони и паркове е безсмислено. Това заяви доц. д-р Атанас Мангъров на дискусия с пловдивчани на тема „COVID-19 в настоящето и въпросът за бъдещето”.

Той даде пример с мерките на Швеция, които бяха по-щадящи и на Белгия, които бяха по-строги. При подобно население между  10 000 и 11 000, в Швеция са починали 5000 души със средна възраст 85 години, а в Белгия починалите били два пъти повече. 

Доц. Мангъров е категоричен, че COVID-19 не е изкуствено създаден. Той припомни, че периодично през годините се появяват вируси, които имат масов характер. "Трябва да се гледат хората, които са в интензивни отделения, а не тези, които са вирусоносители. У нас броят на приетите в интензивни отделения е 145 души, което е 4 души по-малко от вторник", каза Мангъров.

Според него 3/4 от тези, които лежат в ковид отделения, могат да са си у дома. Той посочи още, че при около 80 % от заразените инфекцията протича безсимптомно, при 15% със симптоми подобни на грип и едва при 5% със симптоми, които могат да наложат хоспитализация.

"Антибиотиците нямат профилактично действие. Голяма част от хората в отделенията са били на 1 или 2 антибиотика  преди това", обясни доц. Мангъров.

Според него държавата ни действа по възможно най-неправилния начин.

"Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.  Пролетта блокирахме всичко, провалихме туристическият сезон и сега всичко се повтаря, но с много с по-голяма сила. На огромната част от заразените им няма нищо, а тези в болниците са с грипоподобно състояние и имат нужда от кислород. Хората трябва да се успокоят и да се влиза в болница само в краен случай. Въртим се в един порочен кръг. За съжаление, основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха", отбеляза Мангъров. 

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Затова най-адекватни са по-щадящите мерки като в Швеция и Беларус. Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията.  Сега трябвало да се изследва каква част от населението има антителата, за да се установи какъв процент от хората са прекарали инфекцията. Това щяло да помогне да се направят прогнози.

Доц. д-р Атанас Мангъров е привърженик на теорията за стадния имунитет. Според него носенето на маски не е ефективно, защото тъканта, от която са направени, е твърде едра и не може да спре микроаерозолните частици. Не един път той е посочвал, че има проучване, което показва, че носенето на домашно направени маски е три пъти по-вредно, отколкото да не носиш никакви.

Още в началото на срещата доц. Мангъров заяви, че присъства на дискусията като лекар, а не като политическо лице. Причината за уточнението му е, че той пристигна в Пловдив по покана на заместник-председателя на ПП АБВ Владимир Маринов.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Asen

Asen

31.10.2020 | 08:56

Доцент Мангъров е чисто и просто ПРОСТ ЧОВЕК. Трябва да му отнемат титлата доцент и доктор.

Отговори
1 0
Българин

Българин

29.10.2020 | 07:53

Националните предатели от АБВ правят всичко възможно да клатят властта и изобщо не ти интересува, че си играят с с здравето на българите канейки психопата Мангъров да говори за вируса.

Отговори
1 2
ХХХ

ХХХ

29.10.2020 | 07:42

,,Свестните у нас смятат за луди,,

Отговори
4 2
Иване,

Иване,

29.10.2020 | 07:39

Това ,,жалко човече,, е спасило живота на хиляди дечица, това е един кадърен лекар с 37 годишен стаж, но понеже не е от страната на властта е на мушката на такива плужеци като теб.

Отговори
3 3
Абе

Абе

29.10.2020 | 07:13

Този и без друго е суха съчка, да вземе да влезе в интензивно отделение без предпазни средства и да докаже дрънка иците си. Затвор за подлото човече.

Отговори
3 2
До  Мъча  се

До Мъча се

29.10.2020 | 05:58

Щом вярваш на Меркел значи вярваш и на Борисов нещастнико жалък.

Отговори
4 2
Иван

Иван

28.10.2020 | 23:41

Стига сте ни навирали това жалко човече! За кой не е ясно, че това е психопат?

Отговори
3 6
Да, безмислено е...

Да, безмислено е...

28.10.2020 | 22:00

... да се дава трибуна на подобен мало*умник. Колко хора умряха, а "старата съчка" и оше по- "увяхналата вейка" майка му живеят в изолация, нищо, че ставало въпрос за "едно леко грипче", ама да не ги пипне тях. Иначе вие бягайте, заразявайте се, мрете, създавайте стаден имунитет, че ние двамата разчитаме на това, за да оцелеем. Гад! Развий теорията си пред детето, родено десет дни след смъртта на баща си, починал от COVID - 19 без придружаващи заболявания.

Отговори
6 6
КИванов

КИванов

28.10.2020 | 21:59

Преди да напишете коментар си помислете,къде сте учили какво сте завършили.Лекари не желаят да коментират д-р Мангъров защото са отговорни хора,освен някои назначени администратори.Ами ако е прав... Едно стихче на поета Александър Миланов-"Бащин завет" е заглавието. Мой синко,да запаметиш,че хората са с чуден нрав.Ще ти простят,ако сгрешиш.Тежко ти,ако бъдеш прав

Отговори
6 0
МАНГЪР И ПИ--КАЕЩ ВЪВ ФОНТАН

МАНГЪР И ПИ--КАЕЩ ВЪВ ФОНТАН

28.10.2020 | 21:06

А В ТОВА ВРЕМЕ ПАЦИЕНТИ И ЛЕКАРИ УМИРАТ! СЪБУДЕТЕ СЕ, ИЗРИТАЙТЕ НЕВЕЖЕСТВОТО И ЛИЦЕМЕРИЕТО!

Отговори
5 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?