Следвайте ни

Доц. Кунчев: Заразените с COVID-19 растат заради безотговорното ни поведение!

viber icon

Ситуацията в момента е сложна. Има увеличаване на броя на случаите. За щастие хората, които са приети в болница и имат нужда от интензивни грижи, не са чак толкова много. Това заяви на извънреден брифинг доц. д-р Ангел Кунчев.  

Ще ви дам малко сухи цифри. Данните са официални за изтеклата седмица. На първо място по заболеваемост на Балканите е Северна Македония. Второто място е за Албания с 12,9%, после Босна и Херцеговина - 11,9%, после Турция 10,7%. България с 8,3% и Сърбия със 7,9%", каза той.

"Това е реалността. Не се случва само при нас, а изцяло на Балканите, но все пак и в цяла Европа. В Швеция има 43,2% заболеваемост на 100 000. После е Португалия и Великобритания с 18,8. На пето място е Румъния с 8,92", разкри Кунчев.

"Дали това е втора вълна или просто повишаване на броя на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключило, не знам. Аз съм склонен да вярвам на втората теория", каза той.  "Искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не останат хора, които да не могат да бъдат лекувани и здравната система да не издържи. Искаме болниците да спазват правилата. В последните дни се опитваме да съсредоточаваме болните в няколко болници, но когато те станат недостатъчни, ще се възползваме от капацитетите и на други лечебни заведения. Това ще стане само, ако е необходимо", добави Кунчев.

"Дотук говорихме за трите Д-та - дезинфекция, дистанция и дисциплина. Добавяме към тях и едно К - контрол. Не може да разчитаме явно на съвестта на хората", каза той.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?