Следвайте ни

Доц. Кунчев смразяващо: Скоро ще умират по 200 на ден, ако се бавим с ваксинирането

viber icon

Здравното министерство иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор. От ведомството посочват, че масово мерките не се спазват - най-често от нощни заведения, но дори и от кметове.

"Нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела. Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно показване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Bulgaria ON AIR.

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. Това не било здравен проблем и голяма част от тези хора разбирали, че трябва да има мерки.

Доц. Кунчев предложи задължителна ваксинация за здравните и социални работници, но срещна много сериозен отпор от институциите.

"Това ме разочарова, но не е фатално. Експертните мнения са едно, политическите решения са друго. Това не е измислена при нас стъпка. Страните в Европа, които го въведоха, вече са над 7-8. Има професии, в които, ако човек е положителен, крие рискове за много други хора. Колко наши бащи, майки, баби и дядовци трябва да умрат, за да се разбере, че е рисково да не се имунизираш и да работиш с тях?!", коментира той.

По думите му в големите болници са имунизирани над 70-80% от лекарите.

"Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден", подчерта доц. Кунчев.

"Правото на здраве стои над правото на избор! И трябва да е така. Имаме задължения към това общество. Не може да се грижим само за нас и да казваме: Не ме интересува, аз съм преболедувал. Виждаме неприемлива липса на съпричастност", настоя той.

Запитан за старта на учебната година, главният държавен здравен инспектор посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват.

"Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро", смята доц. Кунчев. 

Гостът в студиото се съгласи, че няма как лекарите да поставят диагноза на децата изцяло дистанционно. По думите му идеята е да няма контактуване между класовете и между училищата.

"Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. - в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента. Най-важното е да хванем навреме носителите на вируса. Изследванията 2 пъти седмично, веднъж месечно или всеки ден ни дават сито, което рано да хване положителните", изтъкна още доц. Кунчев.

Той е на мнение е, че е напълно логично да се разработват ваксини и за децата. Когато имаш 18% имунизирани, всичко друго е без значение. Една Македония, която започна имунизацията два месеца след нас, в момента е с два пъти по-добър резултат от 35%. Това ще се отрази и на икономиката ни и може да бъде смазващо за следващия туристически сезон, допълни гостът.

Доц. Кунчев поясни, че идеята на Ковид зоните е да предоставят пряк достъп до лекарства и адекватно лечение на заболелите от Ковид-19, без да е необходимо да влизат в болница.

Може да удвоим заболеваемостта, тогава в болници ще са 8-9 хил. души. Няма да умират по 70-80, а ще умират по 200 на ден, което е крайно неприемливо. Това не трябва да допускаме. Ако изкараме септември по този начин, ще е добро постижение", обобщи главният държавен здравен инспектор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (47)

Абе Мунчев

Абе Мунчев

16.09.2021 | 00:56

Теб Корона не те ли лови бре,медицински фашист? И политици също,все народа си пати.Това НЕЩО подбира ли?

Отговори
4 0
В глъвътъ чифутска нема никой

В глъвътъ чифутска нема никой

15.09.2021 | 19:29

Ми кък да ида ве ковидидиот чифутски в Ковид отделение като съм с психически отклонения Кое е верно от призива ти бе ковидидиотино В Ковидотделенията само ония с психически отклонения ли работят Ако е верно За тридесет сребърника найстина работят ония с психическите отклонения наречени Юди Я не съм от тях де затуй не мога да работя там Имам си обичана от мен професия и това ми стига

Отговори
6 6
Еееее Де По кротко ЮДИ

Еееее Де По кротко ЮДИ

15.09.2021 | 18:17

Чифут и от 40 лева свещи да пали за молбите Господ е глух Кой бе чифутино наследник на Юда качи на Божия кръст Божия Син Затуй сте проклети до Гроб и молитвите ви не хващат дикиш И труда ще ви направи свободни

Отговори
6 6
абе

абе

15.09.2021 | 18:16

Кунчев, това обещаваш ли го или е поредната ти селска закана?

Отговори
12 5
Една проста аритметика

Една проста аритметика

15.09.2021 | 17:36

Една проста сметка която никой от коментиращите втренчени в цифрата 200 на ден не му представя на чифута Кукунчеф Абе чифутино нагъл Кого плашиш 365 дни в годината по 200 е равно на около 75 хиляди годишно починали Като се вземе изпредвид че наборите преди 70 - 80 и 90 години са били по 200 000 на година не е ли нормално сега да им идва падежа да починат част от тях кой на 60 кой на 70 кой на 80 а някой по на 90 и 100 И когато се знае че тези набори в болшинството си са живели все в гадния долен вече 75 годишен комунистически гнет и мизерия благодарение на ей такива зализани и нагушени комунистически гниди като Кукунчевци който продължават да смучат пролетарска кръвчица и да пълнят гуши

Отговори
12 6
ОТГОВОР

ОТГОВОР

15.09.2021 | 17:57

СПОКОЙНО КРАЯТ ИМ ИДВА И НА ТЯХ--СЕГА БАЙДЪН КАТО ИЗПРАТИ ТУК БРАТОВЧЕДИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ХАЛИФАТ КАКТО СТАНА В АВГАНИСТАН--ВСИЧКИ ТЕЗИ ИДИОТИ ЩЕ ОТИДАТ НА 7 МОТО НЕБЕ

Отговори
10 5
логиката

логиката

15.09.2021 | 17:23

многото смъртни случаи се дължат на лошата здравна система на превръщането на лекарите и болниците в бит пазар--и бедността на българите които над 2 милиона не са здравноусигорени и нямат 500 лева за лечение ако се разболеят--затова е високата смъртност--ако тези капиталисти които уж мислят да ни спасяват--първо трябва да си намалят драстично заплатите с което ще раздадат обдишващи апарати безплатно за всяко семейство--това е реална борба с високата смъртност--а не с ваксини които са създадени да подпомагат разпрстранението на ковида с цел намаляване на населението в световен мащаб предимно на слабите организми които са пенсионери и тези в предпенсионна възраст--и наистина постигат целта си всяка година правят вируса по силен заразен и смъртоносен и болшинствто почина ли са на 50 плюс години--и това ще продължи докато не ги намалят наполовина в света

Отговори
13 3
Учен

Учен

15.09.2021 | 17:07

Дотук ваксинационната практика губи битката и повтаря феномена бактериалната резистентност към антибиотици - все по мощни и все по безсилни. Определено не е спасението в монофрагментните ваксини, а истински срещу атенюиран цял причинител. Евентуално средства-бариери срещу закрепването. Австрия съобщи, че работи над ваксина с цял причинител, истинска, класическа ваксина.

Отговори
20 2
Всичко това е вярно

Всичко това е вярно

15.09.2021 | 19:07

За съжаление атенуираната ваксина се създава по-бавно от сегашния бъркоч. И трябва хубаво да се изпита. Скоро четох, че май някой работил над субединична...

Отговори
9 1
lele

lele

15.09.2021 | 21:57

Леле кви глупости си написал. Скъсай си дипломата ако изобщо си учен. Интернет трол.

Отговори
2 4
Кунчев

Кунчев

15.09.2021 | 17:06

Ако не беше ти, ваксинираните щяха да са минимум 2 пъти повече! Минимум! Благодарение на теб, Кантара и няколко "математика", ваксинационната програма на чифутите замря по нашите земи. Благодаря за което!

Отговори
21 5
Койчева

Койчева

15.09.2021 | 17:06

Вместо да работят за болните хора,облекчавайки и подпомагайки ги, с лекарства,дарения,апарати за обдишвания,облекла за лекари и мед. персонал,вместо да набавят повече сестри и санитария и да си оправят кочините,наречени болници и здравни заведения...той взел да ми брои,колко души ще починат...Кунчев,като не ти се бачка в здравната система изхода е един...напускаш,или се пенсионираш...това е, но всяка година,да ми пееш "приспивна песен" Няма да се получи...Не става

Отговори
19 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

15.09.2021 | 16:51

В ХОД Е НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА НА БОГАТИТЕ--ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е НА- ОСНВНО ПЕНСИНЕРИТЕ -ЗАЩОТО ТЕ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ В ЦЯЛ СВЯТ ЗАРАДИ -ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИЯТ СИ БРОЙ ОТ МЛАДОТО НАСЕЛЕНИЕ--ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ СА УКРАДЕНИ А В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРЕД ПРАГА НА ФАЛИТ--КАТО ЦЯЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪС ЗАСТАРЯЛО НАСЕЛЕНИЕ ЗАРАДИ НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ--И 5-МА РАБОТЕЩИ НЕМОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ 10 ПЕНСИОНЕРА--ПРЕКАЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДАДЕНИТЕ СВОБОДИ НА ЖЕНИТЕ -ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ПРОБЛЕМ---ЗАЩО МИ Е МЪЖ-АЗ САМА МОГА ДА СЕ ОПРАВЯ---НАЛИ ВИ Е ПОЗНАТА ТАЗИ РЕПЛИКА-ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е И ХОРАТА НАД 50 ТОЕСТ ТЕ СА ПРЕД ПЕНСИЯ И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ БЪДАТ ИЗПЛАЩАНИ ПЕНСИИ--КОЕТО НЕ Е ИЗГОДНО ЗА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД--И НАИСТИНА МАСОВО КОИТО УМИРАТ СА ХОРА ПЕНСИОНЕРИ И ТЕЗИ НАД 50 КОИТО СА ПРЕД ПЕНСИЯ--ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО НА 100 УМРЕЛИ ИМА И 3-4 МА МЛАДИ-НО КАТО ЦЯЛО ЦЕЛТА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВИРУСЪТ ВСЪКА ГОДИНА ГО ПРАВЯТ ВСЕ ПО-ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН-ЗА ДА МОЖЕ ДО 5-6 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ ПРЕД ПЕНСИЯ ДА НАМАЛЯТ НАПОЛОВИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ---САМО В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ 2 МИЛИОНА И 200-ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ И ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--ПРИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ НАД 10 МИЛИОНА РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ--ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПУСКАТ УНИШОЖИТЕЛНИ ВИРУСИ--НАЙ-ВЕРОЯТНО И ВАКСИНИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ИЗТРЕБВАНЕТО-АКО НЯКОЙ СЕ ПАЗИ И НЕИЗЛИЗА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА ДА МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИ ВАКСИНА И ТЯ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА НА КОВИДА--НАЙ-ВАЖНАТА ЦЕЛ Е ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕ ИНДИВИДА НА 7-МОТО НЕБЕ--ДА БЪДЕ ОБРАН--КАТО СИ ДАДЕ ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ= ИНАЧЕ НЯМА ЛОГИКА АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ ДА ТЪРЧАТ ДА НИ СПАСЯВАТ С ВАКСИНИ--ПО-СКОРО Е ОБРАТНОТО--ПРИ НЯКОИ ОРГАНИЗМИ ВАКСИНАТА ЩЕ ДАЕ ОБРАТЕН ЕФЕКТ НА ПО-КЪСЕН ЕТАП--ПРИ ДРУГИ СЛЕД СЕДМИЦИ--КОВИДА Е ПУСНАТ ОТ АМЕРИКАЦИТЕ С ЦЕЛ ДА СТОПИРА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА-КОЯТО Е ВЪВ ВЪЗХОД---НА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА И ТРЯБВА ХОРА ЗА ДА ИМ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ СТОКАТА-КИТАЙ НЯМА ИНТЕРЕС ДА УБИВА ХОРАТА--ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСИТИЛЕТИЯ-АМЕРИКА ПАЛИ ВОЙНИ И УНИШТОЖАВА ХОРАТА--НО РАЗБРА ЧЕ САМО С ВОЙНИ НЕСТАВА-ЗАЩОТО ЗАПОЧНА ДА СЕ МЕСИ И РУСИЯ--И ЗАПОЧНАХА ТИХОМЪЛКОМ С ВИРУСИ--КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ ДОКАЗАХА ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ Е САМО ЕДНА ТЪРГОВИЯ ЗА ТЯХ--ТАКА ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ В КОЙТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО --НЯМА КАК И НЕ Е ЛОГИЧНО ДА ОБИВА ХОРАТА--КАКТО ИСКАТ ДА НИ ВНУШАТ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ--И ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПОДЧИНЕНИ МЕДИИ СЕГА НИ КАРАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ--САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ      

Отговори
21 4
Хмх

Хмх

15.09.2021 | 22:09

Хапчетата пий...Жените, дето работят му били проблема. Ти знаеш ли защо първоначално е измислено жената да работи? За да внася и тя данъци, не само мъжа.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?