Следвайте ни

Доц. Кунчев: Ще искаме удължаване на мерките и след 30 юни

viber icon

Рано е да кажем дали това е оформена втора вълна. За момента можем да кажем, че това е значителна промяна в ситуацията. Случаите на COVID-19 през последните две седмици са доста повече.

Ако това беше изолирано българско явление, можехме да търсим причините и в разхлабването на мерките. Но виждайки какво става около нас, ние сме на пето място на Балканите.

Това коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Разликата сега е, че се научихме на много неща, че болниците са в готовност да приемат пациенти.

Мисля, че успяхме да постигнем целите си, заяви доц. Кунчев.

За момента няма достатъчно научна информация, че силата на вируса намалява. Нашите надежди бяха COVID-19 сам ще си отиде, виждаме, че това обаче не се случва, каза още специалистът.

Все още възникват отделни огнища, посочи той. Там, където се допуска неспазване на мерките, там се появяват и новите случаи. Ще продължим да имаме и внос на случаите.

Една част от хората, работили в кланица в Германия, са българи, които са се завърнали, други тепърва ще се завръщат, каза доц. Кунчев.

Проблемът не е в границите, проблемът е в поведението, заяви той.

Обществото има една граница на търпимост, която не трябва да се преминава. Ние не затваряхме хората по домовете като в Гърция, не въвеждахме вечерен час като в Сърбия, посочи той.

Продължаваме да имаме семейства, в които един е носител поне два месеца и не заразява никого. Има и случаи като в Перущица, коментира главният здравен инспектор.

Много е сложно хем да опазим възрастните хора, хем да не счупим икономиката. Всички вече искаме да живеем нормално. Около нас е в пъти по-зле, каза още той.

Завършеното епидемиологично проучване в Пловдив показа, че 1% от хората са с антитела. Не можем да разчитаме на колективния имунитет. Статистиката показва, че един човек заразява малко повече от един друг.

Ще искаме удължаване на мерките и след 30 юни, каза той в края на разговора.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

ХХХ

ХХХ

24.06.2020 | 09:52

От теб много по голяма полза щеше да има ако беше се захванал да гледаш дини в Харманли.

Отговори
0 1
Кунчо

Кунчо

24.06.2020 | 09:33

От такива като тебе света найстина ще лудне, наблюдавам хората ,че то вече половината са за психиатър. Отчуждихте ни, разделихте ни , накарахте ни да се гледаме като бесни кучета. Да си жив човек вече няма никакъв смисъл.

Отговори
0 1
Ликов

Ликов

24.06.2020 | 09:25

Спрете с манипулативното си престъпно поведение. Идват избори !!!

Отговори
0 1
Мунчев

Мунчев

24.06.2020 | 00:24

Миии... останаха много непродадени маски и тестове. А и трябва да се драпа до есента, та да започне задължителното ваксиниране с недостатъчно проверени ваксини. Който даде фира, все е добре, щото наближаваме 8 милЯрда на планетата.

Отговори
3 1
ГЮРО

ГЮРО

24.06.2020 | 00:21

Забележете, че СЗО официално не е обявявала пандемия. Това може да направи само Асамблеята на СЗО, но тя не е свикана до ден днешен. Някой ловко ни премята. Наште също не остават назад. За умрелите 207 души, възластни с други основни заболявания, се тормози държавата и бизнесът. Щото ако не били взети мерките, ще умрат десетки хиляди... стари хора... Ами те и без това си умират. От началото на годината умряха 50 хиляди българи. Малко ли ви се виждат в сравнение с тези 207, та мълчите като бити зад ници?

Отговори
7 1
МОЛИ

МОЛИ

23.06.2020 | 21:38

ДОКТОРЕ,БЪЛГАРИНА Е ПРОСЗЗЗЗЗ И ЗАВИСТЛИВ.ОСТАВЕТЕ ГИ ДА МРАТ И ТОВА Е.ДА ГИ ЛЕКУВА МАНГАСАРЯН!!!!!

Отговори
2 10
Кунчев

Кунчев

23.06.2020 | 19:45

Почивка в Гърция. Препоръчвам,там хванах тен, не личи ли на снимката. Здравословно е. А и мен не ме лови короната. Аз съм от НОЩ. Годжи и той ви праща поздрави. Мустакатият снощи се накваси. Днес на брифинга,малко беше пиян. Бъдете здрави. Носете маски.

Отговори
16 5
Не си от НОЩ братле

Не си от НОЩ братле

23.06.2020 | 22:31

От централата на БСП си. Още не знаеш, но скоро ще си под карантина! Всички на Бузлуджа сте заразени!

Отговори
5 3
Кунчев

Кунчев

23.06.2020 | 19:39

Хайде стига с цирка коронавирус. Оставете Боко и сие да крадат на воля. Не измисляйте пандемии.

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?