Следвайте ни

Доц. Кунчев призна за двете грешки, които ни водят към пика на заразата

viber icon

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев призна в интервю за Би Ти Ви, че е трябвало да се забави отпускането на две от ограничителните мерки, въведени заради разпространението на коронавируса. Пускането на спортните събития и отварянето на нощните заведения са нещата, които според него могат да доведат до увеличаване на заразените.

"Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 хил. души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", добави той.

Изказването му идва ден след решението да се допуснат до 12 хил. души на финала за Купата на България по футбол между ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив). То дойде, след като няколко дни преди това здравният министър Кирил Ананиев нареди със своя заповед на стадионите да се допускат до 1000 души в сектор.

Кунчев обясни и защо се е стигнало до бързата отмяна на първото задължаване да се носят маски. По думите му тогава се е очаквала голяма доставка на маски от Европейската комисия, която така и не се е осъществила. Ограниченият достъп на хората до маски довел до решението да бъде отменена заповедта.

Държавният здравен инспектор уточни, че по броя на заразените в последните дни може да се каже, че страната се намира в пика на епидемията. Той каза още, че това се дължи на събирането на хора и комуникацията между тях.

"Мен ме плаши огромният оптимизъм, който виждам навсякъде около себе си. Много хора решиха, че са им омръзнали забраните", добави Кунчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?