Следвайте ни

Доц. Кунчев предупреди: Ако направим глупостта да вдигнем мерките, ефектът ще е потресаващ

viber icon

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на уебинар на тема "Масовите имунизации - ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания".

Нещата се развиват много динамично. Радвам, се, че успяхме да приемам националния имунизационен план, но той е рамката, която трябва да се изпълни със съдържание. Ще се работи с 5-6 ваксини срещу COVID-19, в 6-7 фази, което оставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, посочи той.

Няма някаква драматична промяна в развитието на пандемията. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви.

Към вчерашна дата в страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е плюс 4,5% Има едно започващо покачване на случаите.

За България това число е минус 4,8%, което е повод за оптимизъм. Но ние първо намаляваме за първи път, а и има страни, където намалението е доста по-сериозно. В същото време има и страни с доста значителен ръст – като например Дания с над 70%. Промяната зависи от това каква държава какви мерки прилага, заяви доц. Кунчев.

До края на седмицата трябва да се реши какво ще правим с мерките. От една страна имаме искане от политическа страна мерките да бъдат разхлабени, хората искат да празнуват с близките си.

От друга страна цифрите показват едно съвсем леко ниво на спад, което е повод за оптимизъм, едно плато. В последните дни натискът над болниците намалява. На този фон, ако направим глупостта да вдигнем мерките, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят на заразените и смъртните случаи ще нарасне значително.

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза още доц. Ангел Кунчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

намръщенЪ

намръщенЪ

15.12.2020 | 18:38

Защо през лятото се замълча като се отслабиха мерките? За да се угоди на собствениците на хотели, ей затова

Отговори
6 2
обикновен човек

обикновен човек

15.12.2020 | 16:13

Драги ми лекари,какво да очаквате от една недисциплирана нация,която даже не може да се лиши от кръчмите за няколко месеца.Демокрацията не е за нас,защото демокрация не означава анархия и свободия,а пълно подчинение на правилата в обществото,морал и още много уважение към другите.

Отговори
25 8
Чукчетата

Чукчетата

15.12.2020 | 18:35

Пълно подчинение братче, това е демокрацията.

Отговори
4 4
ТЕНИС

ТЕНИС

15.12.2020 | 15:50

ВЪРНЕТЕ СПОРТА НА ДЕЦАТА, МИЗЕРНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
9 13
Васил

Васил

15.12.2020 | 15:36

Нали все за Европейския съюз и за Германия говорите. Що сега не наложите мерки като в Германия, а? Боко се хвали, че мерките при нас били най-либерални, а в същото време сме на челните места по смъртност. Вместо да се покрие някъде от срам, той се хвали с либерални мерки.

Отговори
22 5
незначителен

незначителен

15.12.2020 | 16:18

Прав сте!

Отговори
14 4
Обръгнал

Обръгнал

15.12.2020 | 18:58

Кога е за цените, все за Германия говорят. Стане ли въпрос за заплатите - млъкват и не щат да чуят нищо за там!

Отговори
8 0
Защо

Защо

15.12.2020 | 15:31

Тъкмо си направих резервация в ресторант за нова година. Менюто е супер: мазна шкембе чорба, кебапчета с пържени картофки без ситене(там сиренето не е хубаво) и червено винце от туба. Десерт не искам, ще си купя фафли от бакалията на път за вкъщи. Само да не ми развалите вечерта!

Отговори
13 3
политика

политика

15.12.2020 | 15:29

Кажете го на началниците си! Политиката пак ще надделее над медицинските съображения...Политиците не се интересуват колко души ще се разболеят, а колко ще се зарадват от свалянето на мерките.

Отговори
19 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?