Следвайте ни

Доц. Кунчев пред "Марица": Защо е висока смъртността от COVID-19 в България

viber icon

Брифингите за COVID-19 се завърнаха, а с тях и въпросите на "Марица". Вече по един, уважавайки молбата на министър проф. Костадин Ангелов.

Попитахме доцент Ангел Кунчев защо България е сред отличниците в Европа по процент заразени от вируса, докато при смъртността сме на другия полюс. През август заемахме зловещото второ място след Румъния, а вече сме осми, което също е напредък, но не и голяма утеха.

"Въпросът ви е много важен и много сложен. За да анализираме правилно, трябва да разполагаме с голям брой данни за дълъг период от време, с който не разполагаме", отговори доцент Кунчев.

"Започваме от възрастовата структура на населението, от общата  заболяемост на други болести, които допринасят за смъртността, а там имаме определено проблеми. И стигнем до това колко бързо стига болният до болницата. 

Вероятно всеки от тези фактори има значение, затова още в събота ще бъде на среща с общопрактикуващи лекари. Да подчертаем тяхната роля. Защото застрашените хора трябва да стигат болниците достатъчно рано и да бъдат лекувани", завърши главният здравен инспектор.

 

Очаквайте ексклузивно!

- Уникална карта колко е опасно в различните области на България!

- Сензационни данни за пушенето и заразата

- Генералът разкрива тайни за лечението с плазми

- Зад кулисите: Мисирки, протестъри и скандали белязаха завръщането на брифинга

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?