Следвайте ни

Доц. Кунчев пред "Марица": За критичните градове, мигрантите и новите тестове

viber icon

Доцент Ангел Кунчев остана след брифинга днес за няколко въпроса пред "Марица", като се включиха и други медии.

 

- Доцент Кунчев, упорито избягвате да определите граница за по-строги мерки, защо?

- Как да сложим една граница, когато три болници в Бургас са препълнени, а в Разград няма нито един пациент с COVID-19. Следим обстановката внимателно във всяка област.

- Тоест, местните щабове ще могат да взимат решения за конкретната област в координация с вас?

- Разбира се, те имат най-добър поглед. Разберете, няма кой да каже една цифра – и след нея да връщаме по-строги мерки. А и както казах на брифинга – това затваряне от пролетта на практика няма как да стане. 

- В бургаските болници ли е само критично положението?

- За съжаление, не. Същото се отнася за Благоевград и за Разлог.

- Какво точно е положението в мигрантския център във Военна рампа в столицата, който е карантиниран заради масово заразяване?

- Доктор Пенчев знае точни данни. След относително затишие броят на мигрантите у нас се покачва и това ни накара да направим среща с шефа на МВР болница проф. Смилов, за да се вземат мерки. Мигранти се настаняват в два центъра у нас под шапката на МВР. След това вече се разпределят в лагери, които са към Агенция на бежанците, като този във Военна рампа. Точно там явно трябва контрол.

- Не се ли тестват мигрантите при влизане у нас?

- Тестват се, разбира се. Но явно вътре в центровете си циркулира вирусът и там се заразяват. Опасно е при толкова хора на едно място, виждате и в Гърция какво става.

- Има ли вече наличности от въпросния тест „3 в 1“ за COVID-19, грипове А и Б, която се тества?

- Да, две или три фирми вече са внесли известни количества. 

- Всеки ли може да ги купи?

- Да, еднакво е за държавата или частни болници, отиват при вносителя и поръчват. Хубавото е, че подобни тестове се разработваха предимно в Китай, но вече се произвеждат в европейски страни, Германия, например. Качеството е гарантирано. Пак се взема секрет от гърлото и след 20 минути е ясно – позитивен ли си и от какво точно. Но повече подробности за ваксините може да ви даде проф. Кантарджиев.

Хубавото е не само, че личните лекари ще могат да ви пращат при четири категории специалисти, които да ви дават направление за тест. Със Здравната каса ще бъде направено така, че да се увеличат три пъти броят на направленията, които може да издава всеки един доктор.

- Защо напоследък процентът на положителните тестове се покачи – дълго време беше 2-3, после скочи на 4-5, а сега удря дори 10 процента. Точните хора ли се тестват или е нещо друго?

- Никой не може да ви даде отговор на този въпрос към момента. Вероятно сте прав, тестват се точните групи, докато преди доста хора си правеха тестове, за да пътуват в чужбина. Последните намаляха доста. Това е една от причините, но като цяло отговор липсва.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?