Следвайте ни

Доц. Кунчев обясни колко бързо можем да се заразим с коронавирус

viber icon

Все по-лесно става заразяването с коронавирус. Необходим е по-малък контакт и по-малко време - дори за час-два в затворено помещение са достатъчни, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от ефира на NOVA.

Той добави още, че вирусът вече се предава по-леко и сваля възрастта. В момента 10 души заразяват 11; тенденциите очевидно са негативни.

Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия с коронакризата, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това, допълни Кунчев.

Той разказа, че вирусът е смъкнал възрастта на заболелите. Под 18 г. обаче почти са изключение случаите на тежко или животозастрашаващо протичане.

825 са хората в болниците, в интензивните сектори са над 50.

Дори с тези цифри сме на последно място на Балканите, но на 4-о място в ЕС. Заразата расте в много страни, коментира Кунчев.

Кой терористичен акт в света можеше да доведе до 30% спад в БВП, попита той.

По отношение на COVID-19 има 3 основни проблема у нас. Първо, 40% не вярват, че има вирус. Второ, лимитирането в здравната ни система не са леглата, и 5000 можем да разкрием, но няма кой да ги обслужва, няма специалисти, коментира доцентът.

Няма обаче да бъдат командировани медицински специалисти.

Разпространението на заболяването не е равномерно в страната и там, където случаите са много, ще срещнем затруднения с леглата в болниците, прогнозира Кунчев. И даде за пример Варна и Русе. 

Скоро фокус ще се появи и в Добрич, защото там в желанието си да организира социален живот в една кланица за гъски и е организирал 4-дневна екскурзия до Копривщица, разказа Кунчев. Имало хора с оплаквания и предстояло изследването на 42-ма души.

Първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат сега до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това. В първите няколко месеца достъпът до ваксина ще е много труден и ограничен. Към момента има 37 ваксини, които са горе-долу на еднакво ниво на разработка, разказа Кунчев.

Ген. Мутафчийски си върши работата, не му е задължение да е всяка вечер по телевизията, коментира още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Кирил

Кирил

04.08.2020 | 11:31

От всичко казано от инспектор Кунчев прозира безпомощност на здравните работници,дискриминация и заплахи.Ако се пъчите като доктори лекувайте!Разяснителната работа от длъжностните лица е много слаба.Взискателност никаква.Във влаковете и автобусите маски не се носят, не се дезинфекцират, не се спазват дистанции.Вие знаете как ефективно да преградите пътя на заразата но не го правите.Всичко е на случаен принцип.В същото време лекарствата непрекъснато подскъпват.Борите се за заплати и по малко за конкретни лекарски действия.И да знаете няма предна няма задна линия.Всички сте дали хипократова клетва.

Отговори
3 0
Професор Коронов

Професор Коронов

04.08.2020 | 09:42

Този гербаджийски глупак продължава да ръси простотии в медиите. Вчера СЗО най-после обяви, че карантирането е грешно и безполезно. Носенето на маски не лекува, а предизвиква двустранна пневмония като усложнение при всеки грип.

Отговори
4 6
стг

стг

04.08.2020 | 13:42

Ти вярвай на Китайската здравна организация глупак такъв. Та те са виновни за заразата като лъгаха до последно!

Отговори
0 1
Мунчев

Мунчев

04.08.2020 | 09:40

Стига си агитирал за ваксини, ще ти се върне за лъжите и насаждането на страх. Не си най-умния, нали ти е ясно.

Отговори
3 4
Верка

Верка

04.08.2020 | 13:44

Иди се лекувай някъде откачалко

Отговори
0 0
КУнчев

КУнчев

04.08.2020 | 09:20

Споко,инспекторе,събирай тен в Гърция. Вируса подминава определени хора.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?