Следвайте ни

Доц. Кунчев: Не плашим, а предупреждаваме за третата вълна

viber icon

Намирам за справедливо искането на някои българи да има промени в разпоредбата за задължителна карантина за българите, влезли в страната в обстановката на пандемия. Сигурен съм, че ще намерим най-точната формула със Здравното министерство“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„ПСР тест  и антигенен тест бяха приравнени, но на границата се признава само първият. Това е въпрос на тълкование. ПСР тестът е златният стандарт. Ако искаме да сме сигурни, че не сме пропуснали някой заболял, то това е решението. За целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове. Повечето са като нас и засега това ще остане в сила“, допълни здравният експерт.

Трета К-19 вълна
„Причината за третата коронавълна е трудно да се каже каква е. Често големите епидемии протичат точно по такъв начин. Такова нещо имаше и при птичия и свинския грип. Има дву- и три-вълново протичане. Важен показател е колко са преболедувалите, колко са имунизираните, какви са и как се спазват мерките. Целта не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията е към покачване на броя на заразените“, поясни доц. Кунчев в сутрешния блок на БНТ. 

Разхлабване на мерките
„Разхлабихме много внимателно мерките. С моловете имаше известна несправедливост – имаше много други големи вериги, които работят. Имайте предвид, че ние се опитваме да се предпазим от „социалния“ характер на мола, а не от търговския – да не се събират много хора на едно място, което често се случва там. Тръгването на учениците или отварянето на мола не са сред причините за очакваната нова вълна“, каза главният държавен здравен инспектор.

Натиск върху НОЩ
„Никой не се бърка на решенията ни и това, което предлагаме в НОЩ. Все пак е нормално да чуваме какво се случва в икономиката ни. Няма натиск – има обмен на мнение, понякога и на висок тон, но това е нормално. Защо мислите, че при един биологичен процес трябва да има някой лично отговорен, който го е предизвикал.“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Лекар

Лекар

05.02.2021 | 09:16

Това българина е много п.рост народ! Интелекта е сведен до абсолютната нула. Явно част ат пишещите тук коментари нямат починал близък и не са влизали в ковид отделение. Като искате си се плашете,нно това,което ни чака ,изобщо не е розово.

Отговори
2 1
Генчо Стаменов

Генчо Стаменов

05.02.2021 | 09:02

Всяко действие на т.н. НОЩ е подчинено на изборите. Достатъчно е да видите кои са действаащите лица – Муфтаджийски, Кунчев, онзи некадърник от Пирогов и още 2-3 други гербаджийски подлоги.

Отговори
3 2
Спрете се мърши

Спрете се мърши

05.02.2021 | 08:39

Точно това е целта,да плашите. Медиите са ви маша в ръцете. Разумните хора действат,не говорят. Третата вълна идва с грипа. Хитро,нали. Симптомите са същи,тестовете ненадеждни. Бройката расте.......

Отговори
5 1
КУКУ

КУКУ

05.02.2021 | 09:01

През ноември като бяха по 4000 на ден позитивни и това ли беше от сезонния грип? Каун! Като се почнат да се пълнят болниците пак ще те питам дали е от сезонния грип.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?