Следвайте ни

Доц. Кунчев: 97% от починалите с COVID не са били ваксинирани, скептицизмът ни ме плаши

viber icon

„Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши. А цифрите говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от коронавирусна инфекция, от тях 221 или 97% са неваксинирани“.

Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

Забелязва се плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново, допълни той.

По думите му там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната, посочи още Кунчев.

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни главният държавен здравен инспектор и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

Доц. Кунчев предупреди, че в момента има около 3500 души с COVID-19 в болниците, до 7-8000 души системата може да поеме и да помогне на всички нуждаещи се.

Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна, отбеляза доц. Кунчев. По думите му, както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото.

По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа - българите отказват в момента да спазват дори елементарни мерки - да не се събират много хора накуп и да носят маски в затворени пространства.  Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм. Кунчев посочи още, че всичко се политизира и се създава „нетърпима ситуация“. Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса, смята доц. Кунчев.

Голяма част от икономическите компенсации, които държавата започва да изплаща, влизат в сила, когато мерките са национални, припомни той.

Според Кунчев изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и „в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

ГЮРО

ГЮРО

29.08.2021 | 14:02

Кога "мисирките" ще публикуват ПЪЛНИЯ ТЕКСТ на "информираното съгласие", съгласно което фарма компаниите не носят НИКАКВА отговорност за резултатите от ваксинирането? Всичко си е за сметка на наивника, повЕрвал на поредните Остапбендеровци.

Отговори
13 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

29.08.2021 | 13:19

Някой вярва ли му на тоя?! Всеки може да излеле по Тв-то и да каже еди си колко процента. Гледайте на Запад какво се случва... Пета вълна от коронавирус в Испания, ваксинирани масови смъртни случаи Групата над 70 продължава да отчита най -голям брой смъртни случаи по време на тази вълна – 76% от общия брой – въпреки че това е значително по -малко от 84%, записани в предишните три вълни. Повечето от смъртните случаи са напълно ваксинирани – процентът е почти 100% за хората над 80 и 97% за възрастовата група 70-79

Отговори
12 9
12345

12345

29.08.2021 | 13:45

А дали е така, кой/наистина/ ще ни каже./никога/.

Отговори
10 1
Ътр

Ътр

29.08.2021 | 12:58

Естествения имунитет е най-добрия вариант. Тези,които са го преболедували ковида имат защита за цял живот.Тези с ваксина имат защита само срещу протеина сарс2

Отговори
15 4
Галя

Галя

29.08.2021 | 17:40

Много си про.ст.

Отговори
2 3
Стига демагогия

Стига демагогия

29.08.2021 | 11:22

КАЖЕТЕ НАЙ-НАКРАЯ КОЛКО ОТ НОВИТЕ "ЗАРАЗЕНИ" СА ВАКСИНИРАНИ? Защото % е над 30, при положение, че само 15% от населението е на игла.

Отговори
17 12
КУКУ

КУКУ

29.08.2021 | 11:42

Кога най-накрая ще ни пуснеш линка към източника ти на "информация" за тая поредна лъжа, която разпространяваш? Нали знаеш, че си доказан лъжец?

Отговори
12 17
КУКУ

КУКУ

29.08.2021 | 11:17

Всеки, който пише по форумите или убеждава своите близки, че ваксините са неефективни, опасни или че вирус няма/не е опасен, може би е отнел човешки живот. Замислете се дали да плещите глупости, защото съдействате на смъртта. Ваксините доказано увеличават шанса за оцеляване след среща с коронавируса десетки пъти, поне при рисковите групи.

Отговори
18 18
Всеки

Всеки

29.08.2021 | 11:33

Всеки, който агитира други да се ваксинират е отговорен за усложненията или смъртта на хората, които му са се вързали на акъла. Доказано е, че смъртността при вируса е 0.2%; че тази ваксина понижава имунната система; че натуралният имунитет е в хиляди пъти по-добрия вариант; че асимптоматичните не могат да заразят други. Допълнително, това е най-мащабното медицинско изследване в историята на човечеството. РНК ваксините са нова и нетествана технология. Вие сте тестови мишки за тях, нищо друго. Ковид ваксините не са преминали всички нужни етапи за безопасност. В САЩ докладвад 40,000 смъртни случая само от ваксините (доклавани са само малка част от всички случаи). Да ваксинираш деца против ковид, от който те имат шанс да оцелеят почти на 100% е престъпление, не безотговорно поведение, престъпление. И още много много други доводи изразени от експерти, които са заглушени от масовата пропаганда. Приятен ден!

Отговори
26 17
КУКУ

КУКУ

29.08.2021 | 11:51

Поредните брутални лъжи и измишльотини. Глупако, направи си ЕЛЕМЕНТАРНОТО УСИЛИЕ ДА ПРОВЕРИШ какво се случва с броя на умиращите от Ковид в държави с високи нива на ваксинирани ДОРИ и при много голям брой новозаразени поради падането на почти всички мерки. Ще мине време и ще се видите какви тъпани сте. Вие сте същите, които миналата година сраха по форуми и социални мрежи как вирус нямало. Тия глупости ни докараха НАЙ-ГОЛЕМИЯ брой починали за една година откакто се води статистика в България. Броят на починалите за 2020 е по-висок дори от години, в които населението ни е било с по 2 милиона по-голямо. Този скок се наблюдава почти във всички държави. Следи какво ще се случва с броя на умиращите от Ковид в България в следващите седмици и месеци. До края на годината броя на напълно ваксинираните в България ще мине 2 милиона и тия л*айна дето ги сереш тука ще оттекат в канализацията.

Отговори
10 15
До Куку

До Куку

29.08.2021 | 12:00

Чувам само обиди и закани от тебе, и никакви факти. След като има високоплатени клинични пътеки за лечение и починали от Ковид, нормално е повече хора да бъдат лекувани неправилно и да са починали 'ОТ' Ковид. Цървул. Очевидно е, че си скъсал всякаква връзка с човечността си и си готов на всичко за една заплатка. Такива като теб ще си платят, когато му дойде времето.

Отговори
18 9
КУКУ

КУКУ

29.08.2021 | 12:19

Оууу сега те разбрах, извинявай. Лекарите ги убивали, тук и навсякъде по света. Проблемът са лекарите и сестрите убийци, а не вируса нали така, ТЪПАН С ТЪПАНА? Опитай си да си обясниш следните няколко въпроса: Как човек с Ковид стига до болница, как точно става това? Идват едни хора и го товарят в една линейка и карат насила в болницата или се случва нещо друго??? След това в болницата как се стига до ситуация, в която болният получава нужда от допълнителен кислород, защото вече с тежка бронхопневмония. След това как се стига до ситуация, в която допълнителния кислород ВЕЧЕ не е достатъчен и болният не може да диша сам и трябва да бъде ИНТУБИРАН (вкаран в изкуствена кома и с навряна тръба в трахеята)? КАК СЕ СТИГА ДО ТОВА ТЪПАНЕ, КАК? Иди една седмица доброволец в някоя от болниците с Ковид-отделение и виж и след това пиши!!!

Отговори
13 9
Бай Тошо

Бай Тошо

29.08.2021 | 12:42

Няма какво да дрънка КУКУ-то врели-некипели, ваксините против грип, преди ковид истерията бяха ефективни на 20-30% и после взеха да мрънкат: да де ама нали, който се ваксинира ще изкара грипа, ама по-леко!

Отговори
11 4
Мдам

Мдам

29.08.2021 | 12:44

Айде пак ме пращат в отделението. Всеки път това чувам. Като грамофонни плочи сте. Колкото до въпросите ти, каква е идеята ти? Колко хора стигат до интубация? Колко от починалите са интубирани? Лекарства, които адресират вируса предоставят ли се на тези пациенти? А има такива. Или просто се лекува симптоматиката и се оставят на произвола на съдбата? Защо лекартсва, които лекуват вируса (дори в домашна обстсановка) не се предлагат? Защо не се предлага витамин Д и цинк? Защо ЕДИНСТВЕНИЯ вариант е ваксината? Платено келеме. Ваксинирай се, прай си квото си искаш. Ама да агитираш ще ти струва.

Отговори
8 7
Стела

Стела

29.08.2021 | 13:24

Не обичам да се меся в чужди спорове, но с витамин Д и цинк да лекуваш вирусно заболяване да не говорим за корона-вируса е просто безумно.

Отговори
8 6
До Мдам

До Мдам

29.08.2021 | 13:29

Като го чуваш всеки път пък вземи отиди, постой там няколко дена и им затвори устите. Или пък своята - завинаги.

Отговори
7 5
???????

???????

29.08.2021 | 13:37

Неадекватно и ненавременно лечение. Факт е също.,че всички вече покойници са с К19. Починал е вече-дай поне да дръпнем кл. пътечка. С години здр. каса се точи по всякакъв възможен вариант. Сега времето на предимно на корона вируса.

Отговори
9 3
Галя

Галя

29.08.2021 | 17:41

Ненор.малник.

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?