Следвайте ни

Доц. Киров обясни коя температура е симптом на коронавирус

viber icon

Най-често срещаните първи симптоми - това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни. Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните. Това обясни в "Денят започва" по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец", допълни той.

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват - на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви доц. Киров.

 Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

протоколи за лечение

протоколи за лечение

04.12.2020 | 09:49

Тоя доцент нещо не е в час! Първо, Кой е първия ден? Заразените обикновено имат симптоми чак след 5-я до 10-я ден от заразяването. Второ, личните лекари масово изписват антибиотици при съмнения за Ковид, дори по телефона.... Трето, какво значи "идентификацията на вируса" и как се прави у нас? Според редица европейски учени, многобройните PCR тесатове на най-различни производители) които се използват, не са сертифицирани и не са достатъчно достоверни за заразяване с КОВИД -19. Антигенните тестове пък не дават информация през началните фази на заразяването.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?