46

Доц. Гломб: Внесохме си Омикрон от Гърция, а имаме само 30% ваксинирани

Който не се е ваксинирал, сега е моментът да го направи, призова експертът

Рязък скок на заразните с коронавирус заради новите подварианти BA.4 и BA.5. Вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб посочи, че за момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е характерна за респираторните вируси.

"Факт е, че се надига вълна, вероятно броят на инфектираните е по-голям от този, който официално имаме. Много хора не се изследват или се изследват с домашен тест. Радвам се, че този вариант е по-щадящ и протича по-леко при повечето инфектирани, но това не означава нулев риск. Сегашната вълна се дължи на BA.4 и BA.5", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. 

 Доц. Гломб сподели притесненията си, че твърде малко проби пристигат в НЦЗПБ за секвениране. Отдалечаваме си ръката от пулса на болестта, алармира тя.

Надеждите на вирусолога са свързани с това, че ще има голяма ефектираност, но болниците няма да се препълнят. Притеснителното за България е, че структурата на населението ни е по-различна от Западна Европа. 

"Само около 30% са имунизирани, разчитаме на естествения имунитет, който не е толкова ефективен. BA.4 и BA.5 са в състояние да ефектират отново човек, който е боледувал от Омикрон. Новите подварианти повтарят. Най-добрият имунитет е създаден от преболедуване плюс ваксиниране", подчерта доц. Гломб.

Който не се е ваксинирал, сега е моментът да го направи, призова тя и добави, че курсът за ваксината срещу Ковид-19 най-вероятно ще бъде тридозов. Доц. Гломб препоръчва хората с придружаващи заболявания да пристъпят към имунизиране с четвърта доза.

Тя не би се учудила, ако се наложи ваксината срещу Ковид-19 да се поставя веднъж годишно. Съществува и 30% вероятност за появата на нов вариант на коронавируса.

Доц. Гломб посочи още, че в Гърция Омикрон в момента "императорства", а много българи почиват именно там. Някои от тях ще бъдат леко болни, но достатъчно добре, за да се движат в обществото. Вече сме си внесли вируса, твърди тя.

Вирусологът призова непрекъснато да проветряваме, а груповите събирания да се провеждат на открито. Наесен пък може да очакваме нова Ковид вълна по няколко причини.

МАЙМУНСКАТА ШАРКА

"За момента се държи възпитано и не ни учудва с прекомерна заразяемост или тежест на протичането на болестта. Трябва да имаме едно наум, че това са агенти, които бързо се адаптират към условията на околната среда. Досега е съобщено само за един смъртен случай - в Нигерия", обясни доц. Гломб и призова да не се паникьосваме при появата на обрив.

"Живеем сред море от вируси и единственият начин да оцелеем е да се съобразяваме информирано и да променяме поведението си, адаптирайки се към реалностите. Всяко заразяване зависи най-вече от нашето поведение", изтъкна вирусологът.

Болните от маймунска вариола са родени след 70-те години, а основното усложнение е замърсяване на обрива и малките ранички - бактериална инфекция, стана ясно още от думите на госта. Няма рискови групи, а има рисково поведение, завърши доц. Гломб.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
888

888

06.07.2022 | 15:51

Доц. Бльон, не от гърция, а отново от зап. европа дойдоха пияниците и гурбетчиите жълтите зони са бургас и варна

Отговори
3 0
Въпросът е

Въпросът е

06.07.2022 | 14:08

защо има в Гърция омикрон, като са на 130% ваксинирани?

Отговори
2 0
а може ли

а може ли

06.07.2022 | 10:43

Доц. Гломб или Бил Геитс дъ6терята да и бия една от тези ваксини които давате на обикновените хора? Не тои да и бие "няква" ваксина (солен разтвор) ами аз да доида и ли4но да и поставя от тези ваксини кадето ги бутате на нас с заплахи и глоби. Много 6те ми е интересно да му видя лицето. Да доида да му забия една ваксина и да млъкне.

Отговори
1 2
Ани

Ани

06.07.2022 | 10:37

Няма ли някакъв сезонен грип и пак искате пари и започвате да плашит?Извратена и грозна работа.Това ли са ви европейските ценности?

Отговори
5 1
Опасността от маймунска шарка у нас не е висока

Опасността от маймунска шарка у нас не е висока

06.07.2022 | 10:22

поради редките случаи на с е к с с маймуни

Отговори
4 1
Hitrec

Hitrec

06.07.2022 | 10:21

Гломб ми звучи кат някъв бацил, давам идея на маркетинг отдела на сзо-новия бацил да се казва гломб вирос

Отговори
8 1
гочо

гочо

06.07.2022 | 10:11

Др. Менгеле има само да мечтае за нещата, които съвременните "медици" постигнаха. Чак такива експерименти не си е позволявал да прави, защото не са знаели колко е готино да си играеш с ДНК-то. И то с милиарди доброволци, мислещи че ги спасяват.

Отговори
5 1
няма и да се ваксинирам

няма и да се ваксинирам

06.07.2022 | 09:49

ваксините са за робската папла4 (вие) да можете да ходите на ресторант4е и дискотека

Отговори
5 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?