49
Следвайте ни

Доц. Гломб: Омикрон може да е дълбоко скрит при хора с редки контакти

viber icon

"Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е вече тук, но е дълбоко скрит при хора с малко контакти. Ще го забележим по увеличението на броя позитивни проби". Това заяви по Нова телевизия доц. Любомира Николаева - Гломб. И разкри, че към момента всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

По думите й ваксината намалява срока на заразност на един инфектиран. "Омикрон успешно преодолява имунната защита от инфекция и ваксинация. Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията. Един месец след нея хората са над 90% защитени от Омикрон. Трябва да се намали периода за поставяне на трета доза и е въпрос на време това да се случи. Редица страни вече съкратиха срока на три месеца след втората. За това време организмът има създаден стабилен имунитет", обясни тя. И допълни, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон намалява, но заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта варианта.

 

"За две-три седмици новият вариант става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, според данните от Италия, Великобритания Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо заразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциала да зарази белия дроб е малко по-нисък", посочи доц. Гломб.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Здравчева

Здравчева

27.12.2021 | 18:57

Смях в залата

Отговори
2 0
Доценти на килограм

Доценти на килограм

27.12.2021 | 14:35

Тая пък нова звезда от къде си извъди деееева и бабишкера недоклатян!

Отговори
2 1
Дано го дочакаш

Дано го дочакаш

27.12.2021 | 13:30

Е как пък един от тези гниди не го хвана.

Отговори
7 1
Нищо бе

Нищо бе

27.12.2021 | 13:02

Нищо бе Шъ го фърлят през терасата завит в пакет га и съ обадим че му трябва на внучето дето го е ухапало кучето И така

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?