46
Следвайте ни

Доц. Гломб обясни с какви симптоми ваксинираните карат Омикрон

viber icon

У нас заради ниския брой имунизации и относително малко преболедували, Омикрон ще достигне до доста хора, които реално за първи път ще се срещнат с коронавируса. Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, но нека не забравяме, че ваксинираните хора боледуват леко. Това заяви по БНТ доц. Любомира Гломб, завеждаща отделение „Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Няколкодневно неразположение, повишение на температурата, кихане, кашляне, но не става въпрос за задух, за намалена сатурация и кислородно съдържание в кръвта, и необходимост от болнично лечение. Ваксините успяха да намалят риска от тежко боледуване и от смърт. Ако видим как върви Омикрон в страни с високо имунизационно покритие, ще се види, че кривата на леталитета е ниско. У нас обаче няма да е така заради ниската имунизация", каза доц. Гломб.

По отношение на симптомите на различните щамове тя заяви, че не може да се прецени дали си с Омикрон или Делта. Разграничаването става трудно.

В края на януари ще бъдем в пик на заболели от новия щам на коронавируса Омикрон, прогнозира експертът.

По думите ѝ Омикрон все още не доминира у нас. Делта е силен, но тъй като два дни подред има доста високи нива на инфектирани, вероятно има вече високи нива и на Омикрон.

Според доц. Гломб Омикрон изглежда, че протича по-леко, но данните идват от страни, които са по-различни от нас. Едните данни идват от Южна Африка, която е с изключително по-младо население, където средната възраст е 27 години. Тя беше ударена тежко от техния Бета вариант, Делта вълната им беше силна и според изследвания 70-80% от населението вече се е срещало с вируса. Като добавим 20% ваксинирани, това означава, че много голяма част на населението на Южна Африка има имунитет срещу коронавируса. В Европа също има много имунизирани, което означава, че също има подлежащ имунитет, който изкривява картината.

Знаем, че Омикрон протича по-леко, но вероятно при тези, които протича имат вече подлежащ имунитет, категорична е доц. Гломб.

За предложението за намаляването на карантината, тя се позова на научни данни, които твърдят, че човек е заразен до 8 дни от първите симптоми.

За повишената заболяемост при децата тя заяви, че досегашните варианти пощадяваха детската популация, докато това не е така с Делта и Омикрон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

шампиони

шампиони

07.01.2022 | 07:15

"Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, но нека не забравяме, че ваксинираните хора боледуват леко." - А тези, които си отидоха след пълно ваксиниране? Нещо за тях не казва ли? Защо в България умират 5 пъти повече, отколкото по света? Дори в Африка няма толкова починали. (особено, в болниците) Медицински одит защо не проверява как се провежда лечението?

Отговори
2 1
Швепса

Швепса

06.01.2022 | 21:08

Поздрави на всичките 200хил корона доктори в БГ .. от каде ви намериха бе ахаха всички са като Ванга всичко знаят ахахах … яяяя да ходите да ви оляскат у дивия

Отговори
5 6
по-здрави и от мен за теб в дивия

по-здрави и от мен за теб в дивия

07.01.2022 | 00:19

съединител

Отговори
1 2
Мисли ли

Мисли ли

06.01.2022 | 20:40

Че някой вярва

Отговори
6 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?