2374

Доц. Глобм: Прехвърляме пика на лятната COVID вълна, броят на заразените намалява

За първи път спад в 14-дневната заболеваемост от коронавирус. Една област се връща в жълтата зона. Според вирусолозите, Омикрон остава водещият вариант при заразените с коронавирус. Това показват 50% от обработените проби.

В момента страната ни е в пика на лятната вълна на Ковид-19. Според вирусолога доц. Гломб през следващата седмица се очаква спад на случаите. 

"Бяхме на 2000, а сега вече падаме на 1500. Силно се надявам да прехвърляме вече пика на вълната, а вариантът се кара по-леко, но се отнася само за по-младите и здрави хора и да не се подлъгваме от лекото протичане, защото подвариантът успява да преодолее предхождащата имунна защита", посочи завеждащият в отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

Има скрита заболеваемост, тъй като все по-малко хора в летния сезон се тестват. Според вирусолога това се дължи и на премахването на безплатните Ковид тестове, които се заплащаха от здравната каса. 

"Отиват да се изследват хора, които са отделили финансов ресурс или са минали през лекар, които да ги насочи за изследване, защото това, което виждаме като цифра не е реалноста. Това се вижда по броя попаднали в болница, защото те лека полека се увеличават", допълни доц. Гломб. 

Ако мерките отпаднат, се очаква по-рязко увеличение на случаите на Ковид през септември, смята вирусологът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Прости му

Прости му

10.08.2022 | 20:29

О свещена простотия. Глу..ко анонимен под името Козлодуй ,много си прост. Жалко, че в България материала е лош. Такива като Козлотъп има много, това са про..и, тъ.и елементарни първобитни маймуно човеци. Жалко за България!

Отговори
1 0
Престанете

Престанете

09.08.2022 | 13:09

Да бълвате простотии.Само който не се е заразил с ковид може да плямпа тук,че ковид не съществува.Престанете с тия тъпотии.Като не щете да вярвате си е ваш проблем,ама хайде,затазете се и изкарайте го и ще ви питам,ще бълвате ли глупости…Като почине ваш близък или в семейството ви са с ковид,тогава..др.ще пеете..

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.08.2022 | 17:49

ГРИП не е КОВИД престанете да ни плашите

Отговори
4 5
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.08.2022 | 17:48

стига облъчвания КОВИД не СЪЩЕСТВУВА

Отговори
4 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?