Следвайте ни

Доц. д-р Спасков разкри колко българи са носители на COVID-19

viber icon

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус. Това заяви бившият шеф на Пирогов доц. д-р Спас Спасков в "Денят започва" по БНТ. Според него по-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция. 

"Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", подчерта д-р Спасков. 

По думите му вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата. Той даде пример, че преди българите се влеждаха в случаите в лечебните заведения, а сега - в училищата. "Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло", обясни д-р Спасков.

Той подчерта още, че домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като те имат и много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция. Според него в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци.

"Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н. Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни лекарят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?