Следвайте ни

Доц. Чорбанов разкри кога ще е готова БГ ваксината срещу COVID-19

viber icon

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 трябва да е готов до късната есен, обяви в ефира на БНТ доц. д-р Андрей Чорбанов - ръководител на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН.

Компонентите на този прототип се разработват в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас, разкри Чорбанов и допълни, че разработването на медицински продукти винаги е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в САЩ и Западна Европа.

"Само Русия и Китай са изключение, защото разработването на медицински продукти там е държавен приоритет'', посочи той.

Русия има традиции във ваксинологията. Руснаците имат доста компоненти, като се започне от въоръжението до научните им постижения. Именно те въведоха ваксината за еболата, отбеляза той.

"В момента компаниите полагат неимоверни усилия за създаването на ваксина, защото става дума за голям бизнес, затова  и големите фармацевтични компании искат по-бързо да въведат тези ваксини. Нашата страна вече подписа договор с ЕК за доставка на ваксини, които още не съществуват, но откакто си купихме самолети, за които няма заводи, вече нищо не може да ме учуди. За съжаление това е тонът в света – правителствата всяват паника, забраняват се масовите събирания на хората, но същите вездесъщи правителства все пак трябва да кажат, че са загрижени за населението си и подписват за доставка на ваксина, която още не съществува'', коментира още доц. Чорбанов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

въздух под налягане

въздух под налягане

21.09.2020 | 07:39

Ваксина... всичко се свежда до усвояване на някакви пари.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?