Следвайте ни

Доц. Чорбанов огласи кога точно ще имаме ваксина срещу COVID-19

viber icon

"До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна. Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични".

Това каза в предаването „Тази събота“ по БТВ доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

Не се очаква цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват за своя сметка плащат около 100 лв.

В различните държави в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствена е под 60 лв.

„Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос“, коментира д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на частна лаборатория.

Според доц. Чобанов проблемът е в това, че у нас държавата или касата не поема във всички случаи изследването. „Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата“, смята имунологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?