Следвайте ни

Доц. Чорбанов: Имунният отговор при руската ваксина не означава, че работи

viber icon

Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за руската COVID-ваксина, защото досега имаше само телевизионни изявления. Това заяви пред БТВ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН относно първия доклад за препарата на Москва. Според него - първоначалните тестове показват признаци на имунен отговор.

В доклада се казва, че всички пациенти са развили антитела срещу вируса и не са показали сериозни странични ефекти. През август Русия стана първата страна, която даде лиценз за производство на препарат на местно ниво. Според експерти, изпитанията са прекалено ограничени, за да гарантират ефективност и безопасност на медикамента.

"Въпреки че малко се компрометира - "Лансет" е изключително реномирано списание. Те публикуват, че първият етап на ваксината е добър. Първият етап е да се докаже, че ваксината предизвиква имунен отговор. Това обаче, не означава, че ваксината работи", коментира експертът.

Доц. Чорбанов допусна, че с напредването на клиничните тестове може да се появят и странични реакции. Той добави, че все още не е ясно дали препаратът предпазва от новия коронавирус, въпреки че предизвиква имунен отговор.

По думите му, ако някоя ваксина се въведе в експлоатация до 18 месеца - решението ще е политическо, а не научно.

Доц. Чорбанов посочи, че домовете за възрастни хора в Европа са сериозно засегнати от пандемията.

"Удължаването във времето дава възможност да се поразят мушени, които в краткосрочен план могат да бъдат опазени. За седмица или месец могат да бъдат опазени всички тези групи, но не може да се случи в рамките на година", допълни той.

Според доц. Чорбанов ситуацията в България е спокойна, броят на болните е изключително нисък, а хората не трябва да се притесняват от ръста на заразените. Той уточни, че това се дължи на факта, че през летните месеци хората контактуват по-интензивно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сашо

Сашо

07.09.2020 | 10:33

Този е голям смешко!!!Българските учени ,са по-учени,от другите учени!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?