Следвайте ни

Добри новини за ваксината на Оксфорд срещу COVID-19

viber icon

Университетът в Оксфорд и фармацевтичната компания AstraZeneca са възобновили клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус, която разработват. Тестовете бяха преустановени преди дни заради заболяване при един от доброволците, съобщиха от компанията, цитирани от БГНЕС. 

„Клиничните изпитвания на ваксината „AZD1222” бяха възобновени във Великобритания, след като получиха потвърждение от регулатора - Администрацията по лекарствата и здравните продукти (MHRA), че продължаването на изпитванията е безопасно”, съобщиха и от Оксфордският университет.

AstraZeneca и Университетът не разкриха подробности около медицинската диагноза на заболелия доброволец.

На 6 септември тестовете на ваксината във всички страни по света бяха прекратени, за да може да се направи независимо разследване на заболяването на доброволеца, върху който тя е тествана.

Представители на компанията не уточниха какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания. Източник на „Ню Йорк Таймс” твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит - остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

След проучване на ситуацията и медицинското досие на пациента британските учени са стигнали до заключението, че тестването може да продължи безопасно.

Преди ден шефът на компанията Паскал Сорио заяви, че AstraZeneca очаква да разбере до края на годината дали ваксината, която разработва, предпазва от коронавирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?