Следвайте ни

Добри новини за българската ваксина срещу COVID-19, ето как ще действа

viber icon

„Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса”, обясни д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен.

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта в ефира на „Здравей, България” микробиологът.

„Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване”, обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

„На този етап фонд „Научни изследвания” се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание”, добави д-р Петрова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Иван

Иван

19.03.2021 | 22:59

Успех!!!

Отговори
1 0
ГЮРО

ГЮРО

19.03.2021 | 13:04

В Института по микробиология разработката я води проф. д-р Андрей Чорбанов, но понеже много си позволява да знае, избягват да го споменават. Точно той посочи като груба грешка ваксиниране по време на епидемия, защото вирусът успява да мутира и се научава да заобикаля ваксината между двете инжекции. Затова управляващите не го търпят и не искат да финансират разработката, от която се интересува Институтът "Луи Пастьор" във Франция. Пък и какви комисионни от научни работници?

Отговори
2 1
Бунтата

Бунтата

19.03.2021 | 12:46

Кой ще ти даде да правиш ваксина Гериии???? Нали бойко е взел 500000 евра,за да казва че е най-хубавата ваксина на сестрата!!! Не знам със какъв акъл ходат да се ваксинират със нещо,което не е доказано чисто и безопасно.

Отговори
3 2
Гери Йорданова

Гери Йорданова

19.03.2021 | 11:57

Нравп , д. - р Петрова и екип ! Ако , и сега , управляващит не намерят пари , за да се разработи българската ваксина против коронавируса , това зни , че нищо българско не е осранало в тях ! Помогнете на българските учени , колкото се може по - бързо да пуснат ваксината в действие ! За наше добро е !

Отговори
7 1
ГЮРО

ГЮРО

19.03.2021 | 13:07

Ваксината е създадена. Трябва да се изпита. За това са нужни средства, които Боковата държава отказва. Затова проф. Чорбанов казва, че очакват донори, които да финансират заключителния етап по тази ваксина. Иначе ще я приберат французите от Института "Луи Пастьор".

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?