46
Следвайте ни

Добра новина: Вирусът спира да мутира при по-голям дял ваксинирани

viber icon

Ако голяма част от населението е имунизирано срещу COVID-19, вирусът спира да мутира. Преболедувалите от първичния вирус - Ухан и от т. нар. Британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу Делта варианта, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. Делта вариантът е много по-инфекциозен. При своята поява Алфа вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан. Делта вариантът заразява два пъти и половина повече от Алфа варианта.

Голямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо Алфа варианта Делта не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет, т. е. до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100%, свързват и неутрализират вируса, пише dariknews.bg .

При 95-96% ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу Делта варианта тя е 88%, което също е много голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при Делта варианта хората започват по-рано да заразяват. Създава се по-висок вирусен товар - 1000 пъти по-висок, т.е. у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите. Това е и една от главните причини за бързото разпространение на Делта варианта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мне

Мне

28.09.2021 | 22:25

Тва някое журнале го е написало между 6 и 7 вечерта преди да си тръгне. Не вървите.

Отговори
2 1
Грешна посока на призива

Грешна посока на призива

28.09.2021 | 20:09

Чифут кръв плюе Пари не дава Към кого ти е отправен всъщност призива бе момче младо

Отговори
2 0
Няма да

Няма да

28.09.2021 | 19:40

ОБИЖДАШ ТЕЗИ СЪВЕСТНИ ЖИРНАЛИСТИ . И ТЕ СМЕТКИ ПЛАЩАТ , МИСЛИ ЛИ , ЧЕ Е ЛЕСНО ПО ЦЯЛ ДЕН ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ И ДА ЛЪЖЕШ ХОРАТА .

Отговори
7 0
Не думай Магарица

Не думай Магарица

28.09.2021 | 19:14

Човек ще си помисли, че е истина. Поне дайте част от парите за медийната психоза на някой фонд в Африка.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?