Следвайте ни

До момента в Асеновград: 89 заразени с COVID-19, един починал за денонощието

viber icon

До момента на територия на Асеновград  регистрираните с положителни проби за COVID-19 са 89 на брой. Данните бяха изнесени по време на днешното заседание на  Общинския оперативен щаб, чийто председател е кметът на града доктор Христо Статистиката е за периода от началото на пандемията с коронавирус до днес.

През последното денонощие е починал един асеновградчанин с, COVID-19. Мъжът е бил настанен в пловдивската болница "Света Каридад". Той е имал придружаващи заболявания.

В специализираното отделение за коронавирус на МБАЛ - Асеновград са настанени 7 души към момента. 3-ма са в "Пълмед", а други 4-ма - в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 6 жители на общината, дали положителна проба, са на домашно лечение. От дома в село Джурково има една настанена жена в COVID отделението на МБАЛ - Асеновград, която е с  дихателна недостатъчност.

Управителят на лечебното заведение доктор Иван Червенков увери, че разполагат с достатъчно предпазни материали и необходими медикаменти.

Обмисля се възможността да се закупи апарат, с който да бъде изследван персоналът на място в болницата, вместо да се отделят финансови средства за тестове от външна лаборатория. Кметът доктор Грудев се обърна към директорите на двете училища, които са представители на образованието, в Общинския оперативен щаб, с въпрос дали вече имат готовност да стартират присъствено новата учебна година при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от министъра на здравеопазването.

Те, на свой ред увериха, че е създадена необходимата организация и има план, по който ще се осъществява работният процес. Планирано е в ОУ "Петко Каравелов" тържествено посрещане да се извърши само за първокласниците.

За всички останали ученици учебната година ще стартира по график. Във всички училища на територията на общината трябва да има обособени помещения за временна изолация на ученици със симптоми на коронавирус, до пристигане на медицински екип. Такава стая вече е осигурена в ПГ "Цар Иван Асен II", увери директорът на учебното заведение Йордан Диков. И в други училища на територията на общината вероятно вече има обособено такова помещение или предстои да бъде подготвено. Заместник-кметът на Асеновград доктор Теньо Манолов посочи, че за всички училища ще бъдат осигурени автоматични диспенсъри, при желание и по преценка на ръководството на учебните заведения в общината. Частна фирма е предложила помощта си да предостави устройствата безвъзмездно, като условието е учебните заведения да осигуряват дезинфектанта. В ромския квартал "Лозница" ситуацията се контролира и наблюдава от съвместната работа между здравния медиатор, представителите на РЗИ - Пловдив и РУ -
Асеновград. В тази връзка, общинската администрация ще проучи възможността за осигуряване на специализирани COVID облекла за полицейските екипи, които извършват проверки при карантинирани.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?