Следвайте ни

Джипитата: Защитете ни от съдебни дела след ваксиниране

viber icon

В разгара на всевъзможни спорове за ефективността на ваксините срещу коронавирус, джипитата в Пловдив и страната, на които ще им се наложи да боцкат, настояват предварително да бъдат освободени от отговорност. 

Молбата е изразена в запитване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, адресирано до здравния министър, главния държавен здравен инспектор и председателя на Националния ваксинационен щаб. 

В молбата се иска още снемането на отговорността от личните лекари да се удостовери със съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни.

Като пример се посочва Правителството на Великобритания, което дало правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси при евентуални проблеми с ваксината. 

В писмото си Националното сдружение на обшопрактикуващите лекари молят да им се предостави информация по 6 точки, касаещи ваксините, тъй като джипитата са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу вируса: 

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България.
2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?).
3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях.
4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.
5. Трайност на имунитета.
6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите ни към НЗОК в края на месеца, откъдето същата за цялата страна да се имплементира в системата?

Изтъква се, че възникват и други въпроси, свързани с кампанията за ваксиниране, които от сдружението ще поставят своевременно.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

До изкукалия КУКУ

До изкукалия КУКУ

14.12.2020 | 13:46

Моята ИНФОРМАЦИЯ е че си изкукал След като съм го написъл значи е вярно Нъл тъй бре изкукал ИНформация това звучи гордо вярно с оригинала Туй че личните лекари се усещат как някой иска да станат жертвен агнец говори един път за професионализма им и втори път че най сетне са прозрели в какъв екшън филм ги набутаха лакомата еврейска фармацевтична мафия наречен Ковид Ама за КУКУ тва не е информация Изкукалия ни осведомява за съхранението на ваксината как ставало но не и за последствията от нея за което правна гаранция търсят лекарите

Отговори
5 4
Кдкдк

Кдкдк

14.12.2020 | 13:05

Файзер имат и към България такова изискване

Отговори
2 0
Кдкдк

Кдкдк

14.12.2020 | 13:04

Аз казх ли бре !

Отговори
2 0
Трети Въпрос

Трети Въпрос

14.12.2020 | 12:41

Откога КУКУ е специалист по ваксини?

Отговори
4 0
КУКУ

КУКУ

14.12.2020 | 13:21

Няма нужда да си специалист по ваксини, за да прочетеш информация за новата ваксина.

Отговори
0 4
Боксовата круша

Боксовата круша

14.12.2020 | 12:40

Очаквано се готвят да нахлузят цялата отговорност за ваксините на редовната и вече приела смирено съдбата си "боксова круша" у нас - личните лекари. Ни производител ще е натоварен с отговорност, ни вносител, ни доставчик, НИКОЙ! Само личните лекари - ТЕ, те са отговорни! И ако те ваксинират, и ако не те ваксинират - ПАК!

Отговори
13 1
КУКУ

КУКУ

14.12.2020 | 13:22

Този въпрос вече е за психиатър. Тук не мога да помогна.

Отговори
1 7
Втори Въпрос

Втори Въпрос

14.12.2020 | 12:40

Защо толкова бързо се появиха ваксини, за нещо, което е спорно,дали го има? Един вирус изчезва бързо, този е на втора вълна, идва и трета. Нещо намирисва, не е конспирация.

Отговори
7 2
Въпрос

Въпрос

14.12.2020 | 12:30

Предвид изискванията за съхранение на ваксината при ниска температура, как ще се осъществи ваксинирането ? Т.е. личните лекари ли ще ваксинират ? Как ще съхраняват ваксината ? В хладилника ли ?

Отговори
7 3
КУКУ

КУКУ

14.12.2020 | 12:37

Определен брой часове/дни може да се съхранява и в нормален хладилник. Зареждат си малко количество в техните хладилници, след това заявяват ново и така.

Отговори
3 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?