Следвайте ни

Джипитата в Пловдив искат 90 % от ваксините, не половината

Нова порция ваксини се очаква на 9 и 12 март

viber icon

Личните лекари в Пловдивско чакат нова порция ваксини на 9 и 12 март.  Тогава се очаква да пристигнат към 4500 флакона, които да бъдат разпределени. Новата пратка обаче също няма да бъде достатъчна, заяви пред "Марица"  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров. 

Според колегите му здравното министерство трябва да промени сегашната схема, която предвижда джипитата да получат 50 на сто от всички получени от производителите ваксини.  

„В страната има по-малко от 400 ваксинационни центъра и близо 4500 общопрактикуващи лекари. Тоест 92% от всички ваксиниращи са личните лекари, от което би следвало те да получават 92% от получената ваксина“, смята д-р Сотиров. Той настоява и за по-добра организация при доставките.

„Сега лекарите пътуват до Пловдив, за да вземат заветния един флакон. Така практически губят цял работен ден. След това имат възможност да ваксинират едва 10 души, при записани 200-300 желаещи. Започват разправии и скандали защо единият ще бъде ваксиниран, а другият не“, коментира още шефът на пловдивските джипита.

Той предупреди, че има риск целият ваксинационен процес да бъде опорочен. "Причините са три: неправилно съхранение на ваксините, неправилно поставяне, както и по-малка доза от необходимата. Грешките се допускат основно в разкритите ваксинационни центрове", убеден е д-р Сотиров.

Той напомни, че инжекцията срещу ковид трябва да се поставя мускулно, а не  подкожно. На някои места ваксините не се съхранявали правилно, което пък ги правело негодни.

„Ще се случи така, че човек, получил двете дози, ще се разболее и ще се чуди защо. Всичко това ще опорочи целия процес по ваксиниране“, убеден е д-р Сотиров. Той обясни и защо джипитата настояват имунизациите да се извършват при тях, а не в разкритите в болниците и ДКЦ-тата пунктове.  

„Болните възрастни хора няма как да чакат по 3 часа на опашка. Идват от някое село, чакат ред, после отново си хващат рейса. Тези хора са и по-рискови и откъм нежелани реакции. Трябва да се наблюдават от този, който ги е имунизирал. А ако това не са личните лекари, в имунизационните кабинети дори не му знаят името, нито точното състояние.

Ако пациент отиде с цялото си медицинско досие, те 2-3 часа трябва да го четат, което и няма как да се случи. Личните лекари най-добре познават пациентите си. И това е важно, защото имунизацията не е само самото убождане. Трябва точна преценка кога да се направи, трябва да се познава заболяването на пациента, ако има такова“, посочи д-р Сотиров. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Коментари (6)

Гъчо

Гъчо

05.03.2021 | 07:48

Ваксинирането вече е опорочено! Ваксинират се хора, които не са в рискови групи, а имат връзки!

Отговори
0 1
Д-р Ив.П.

Д-р Ив.П.

04.03.2021 | 21:22

Д-р Сотиров е прав ,че джипитата познават най-добре пациентите си.Необходимо да се ускори доставянето на ваксини и по възможно най-бърз начин се имунизират всички желаещи.

Отговори
6 7
А сега вие ми вервайте

А сега вие ми вервайте

04.03.2021 | 20:31

Верно е Вярваме ви Така е Сомо моето джипче иска към 8 .....9 милиона дози Толкова му били пациентите Негов колега по практика пък искал цели 20 милиона ваксини и дупчат на ден двамата само некъде между 40 и 50 хиляди желаещи Ама дофтор Сотиров това не го знае Защото той е зает човек та му се налага да спи в редакцията на Мекица та да им е под ръка по всяко време на денонощието на мекеретата еврейски от Мекица Да го наранят с удобни за еврейската кауза въпроси и той да ги избоботи Агитацията пропагандата и рекламата са трудни и отговорни работи и не прощават на никому Абе вие от Мекица скоро ляб яли ли сте или го карате само на ваксина Ако сте само на ваксина почва да ви личи

Отговори
6 3
Нали

Нали

04.03.2021 | 22:12

Тони жули само мастика на гладно и единственото му мезе е глава чесън! Ръфа го като ябълка!

Отговори
2 1
Йнак

Йнак

04.03.2021 | 20:29

Ама сам си вярва този доктор,има яснота кой може и кой не може да се ваксинира и не трябва да се носи цялото здравно досие. А ако се случи анафилаксия,що ще правиш докторе,2/3 сте без медицински сестри,ще имунизирани по 10 на ден,а в б-ца и ДКЦ процеса върви непрекъснато,и в събота и м неделя, по 12 часа на ден,а не като при Вас 4-5 часа. Явно въпроса е да се усвоят парите,при джипи ще чакаш и да се извършват обичайните прегледи и писани на рецепти.За това,малко да се усмирят джипитата.

Отговори
7 2
ГЕРБаджия

ГЕРБаджия

04.03.2021 | 20:12

Вие противоречите на Бате Бойко! Може да сте много по-умен и образован от него, но не Ви верваме!

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?