49
Следвайте ни

Джипитата чакат официална заповед за трета доза на ваксините

viber icon

Нормативен проблем с поставянето на трета доза отчитат пловдивските джипита. За това сигнализира д-р Костадин Сотиров, който оглавява Сдружението на общопрактикуващите лекари под тепетата. 

Пред „Марица“ той сподели, че не се чувства спокоен да прилага реимунизации с препаратите против коронавируса, тъй като няма издадена конкретна официална заповед за това от Министерство на здравеопазването. Коментира, че документът, на който се основава започналата от 29 септември кампания по поставяне на бустери, всъщност представлява писмо от Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По повод на разписаното от доц. Кунчев от РЗИ са разпратили писма на свой ред, за да информират общопрактикуващите лекари. Това според д-р Сотиров съвсем не е еквивалент на издаване на заповед. „Това писмо трябва да е някакъв вътрешен документ, тъй като аз не го откривам никъде публикувано публично,“ коментира още д-р Сотиров. 

Според него сегашното приложение на трета доза от ваксините се случва под т. нар. off-label форма и в случай на неблагоприятни последствия отговорността ще се носи от лекаря, извършил имунизацията. Затова той не смее да поставя бустери на този етап, въпреки че пациентите му вече се интересуват от тази възможност. 

Д-р Сотиров недоумява защо ваксината срещу COVID-19 така и не е включена в наредбата за имунизациите, което всъщност е по-добрата алтернатива на издаването на заповеди, които ще се отменят автоматично с отпадането на извънредното положение. Според него именно фактът, че ваксината не е вписана в наредбата, разколебава много негови колеги. Посочва този пропуск като причина ваксинацията у нас да не върви.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?