Следвайте ни

Депутатът Валентин Касабов загуби битката с COVID-19

viber icon

Тъжна новина! Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов почина в 22,30 ч. снощи в реанимация на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София, съобщава "Флагман".

В последните два дни бе направен отчаян опит той да бъде изведен от критичното състояние, в което бе след тежко боледуване от Covid-19, продължило повече от месец. Това съобщиха от семейството на народния представител.

До кончината се е стигнало заради тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“, където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта – републиканския консултант д-р Николай Игнатов.

Заболяването е започнало внезапно на 17 ноември с характерните за появата на коронавируса симптоми – болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Четири дни преди това Касабов е направил пълна кръвна картина, за да установи какво е здравословното му състояние предвид работата и срещите му с много хора.

Резултатите са били в норма, нещо повече – имало е образувани току-що антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крака. До 23 ноември Касабов се лекувал у дома с предписани от джипито му медикаменти. Едновременно с това той работеше и онлайн, участвайки в гласуването на части от бюджета в този период.

Поради влошаване на състоянието му народният представител е приет в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“. Причина за настаняването му е снимка на белия дроб, показваща прогресивно развиваща се бронхопневмония.

На 30 ноември в организма започва т. нар цитокинова буря, позната вече на медицината като повратна точка към бързо влошаване на състоянието. Инфекцията обхваща все по-големи части от белия дроб и се налага дишането му да бъде подпомогнато от кислородна маска с високо налягане, тъй като сатурацията (насищане на кръвта с кислород) рязко спада.

Миналия петък – 11 декември, реанимационният екип предприема действия по интубиране поради невъзможност повече да диша самостоятелно. Във вторник вечерта пациентът е докаран с реанимационна линейка в УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата, където разполагат с апаратура, поддържаща жизнените функции, заобикаляща поразения напълно бял дроб.

Няколко часа по-късно настъпва сепсис, тъй като възпалението преминава в кръвта. Семейството организира кампания по кръводаряване в сряда, на която откликнаха стотици добри хора. През цялото време, докато реаниматори и медицински сестри опитваха в бургаската болница да го излекуват по познатите за световната практика дотук методики, не са използвани дефицитни медикаменти като рековансцелентна плазма.

Народният представител Валентин Касабов не се е възползвал от привилегии, характерни за властимащите. За него са полагани професионални грижи в УМБАЛ „Дева Мария“, каквито се полагат за всички пациенти в болницата, казват от семейството му.

Единственото изключение е, че д-р Игнатов е консултирал стратегията за лечение с проф. Николай Петров – светило в медицината, считан за най-опитния към настоящия момент в борбата с Covid-19 в реанимационни условия. Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания и в трите дни преди да се появят първите симптоми на болестта - на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.

Валентин Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на д-р Кирил Касабов и д-р Лиляна Николова. Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Започва работа като журналист през 1987 г. за местни и национални вестници.

В зората на демокрацията той е сред основателите на първото опозиционно движение в Бургас „Клуб 19 ноември“, което се превръща в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили в морския град през 1989 г. Един от основателите на СДС-Бургас. Член на Координационния съвет и говорител на Съюза.

Основава първия опозционен вестник „Бряг“ в Бургас през януари 1990 г. и го ръководи като главен редактор. Следва журналистическата му кариера като зам.-главен редактор на най-големия всекидневник в региона „Черно море юг“ за периода 1993 – 1997 г. След това започва работа като телевизионен водещ – автор на собственото публицистично предаване „Паралакс“, което става символ на свободната и критична журналистика в региона.

През 1999 г. става основател на първата структура на Движение „Гергьовден“ в Бургас. Избран е за общински съветник (1999 – 2003 г.) Преизбиран е като общински съветник в мандатите 2007 – 2011 г. и 2011 – 2015 г. като една от видните фигури на патриотичната партия, произлязла от ТВ СКАТ.

Верен съратник в политическите борби на настоящия зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, с когото през 2011 г. основават партия НФСБ. Внук на легендарния полк. Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген. Джордж Патън, носител на пълководческия орден за храброст „Св.Ал.Невски“.

 По майчина линия Валентин Касабов е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски. Народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание.  

 

Редакционният екип на „Марица“ изказва съболезнования на съпругата му Катя Касабова – главен редактор на сайта "Флагман", на майка му д-р Лиляна Николова и дъщеря му Лиляна. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Нали

Нали

19.12.2020 | 01:07

Манете го тоа бе! Важното е, че БОГ СЛАВЧО АТАНАСОВ Е ДОБРЕ И ЩЕ ЖИВЕЕ! АЛЕЛУЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!

Отговори
0 0
Още Още Бис

Още Още Бис

18.12.2020 | 16:52

Е как да не кажа сега че Господ е Българин Вчера чу молитвата ми и еврейна Касаба ритна бакърчето По често По често Има още 239 инцебила къто турим и правителството и тук там някой каскет Жъ апним на корем житце То зер друга радост няма Цяла година вече все ни вгорчават празниците Едничка радост ни остана да ги гледаме как мрат

Отговори
3 4
Киро

Киро

18.12.2020 | 13:54

Той и Хитлер като умрял всички руснаци викали в един глас ,,Бог да го прости,,

Отговори
2 5
КОВИД 19

КОВИД 19

18.12.2020 | 11:19

ЛЕКА МУ ПРЪСТ ...ЗА ТОЯ МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ЗЛОРАДСТВА ЩОТО НЕ БЕШЕ ЧИТАВ... ТОЙ ГОСПОД ЗНАЕ НИЕ НЕ....

Отговори
9 8
Лекар

Лекар

18.12.2020 | 10:25

Абе кажете лека му пръст на човека! Дори и в тези моменти сте загубили човешкото в себе си! Ама нали не вие сте на неговото място.... Този случай е още един повод да си дадем сметка какво се случва и каква е действителноста,а не да си заравяме главата в пясъка, щото тогава стърчи з.адника!

Отговори
25 6
Батко

Батко

18.12.2020 | 09:47

Ако статията е вярна, уморили са си го докторите. Лека му пръст.

Отговори
10 15
Ганьовец прост

Ганьовец прост

18.12.2020 | 10:30

Аха батко, у нас няма смъртност от болести - всичко е от лекарски грешки!

Отговори
13 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

18.12.2020 | 09:37

БОГ да го прости ЧОВЕКА

Отговори
25 2
тттттттт

тттттттт

18.12.2020 | 09:32

умрял от бронхопневмония

Отговори
5 14
Нали

Нали

19.12.2020 | 01:03

Да глупaко, вирусът предизвиква пневмония от което заразеният умирa! Вирусът няма пистoлет!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?