Следвайте ни

Ден втори от масовата имунизация: Опашките пред РЗИ в Пловдив се стопиха СНИМКИ

Днес идват 5500 дози на „Астра Зенека“ за Пловдивска област, от утре ги раздават на джипитата

viber icon

Без вчерашните опашки пред РЗИ започна вторият ден от масовата ваксинация в Пловдив.

Антон Дойчев, който има частен бизнес, тази сутрин чул, че има възможност да се имунизира срещу ковид, и веднага тръгнал. „Няма какво да се мисли за такова нещо“, каза мъжът. Семейството му обаче решило да изчака – за види първо как ще му понесе на него.

Полицай минал първо рано сутринта през поликлиниката на МВР, където имунизират заетите в неговата сфера, а после докара жена си в РЗИ. Тя пък е военен.

Мъжът взел решението за себе си, защото постоянно се налага да ходи по адреси и да проверява дали болни от коронавирус си спазват карантината. Съпругата му също нямала колебания, особено след голямо учение в Корен. „Не беше времето да го организират толкова мащабно, както се правеше през соца – палатки, техника, хора. 70% от военните се върнаха болни - каза униформеният. – Сега ли точно трябваше да го правим по този начин, след като в последните 30 г. съсипаха армията и останаха само две дивизии велосипедисти с дрянови тояги?! За какво е нужно сега в мащабно учение на НАТО да си показваме силата – американците изобщо не пристигнаха в Полша, а отидоха в Латвия.

Проблемът на нашата страна винаги е бил, че не ни управлява здравият разум, а да демонстрираме пред някого нещо.

„Когато има опасност, и стадото се обединява“, коментира полицаят разнобоя по отношение на васкинирането у нас.

Аз имам родители, деца, ако донеса смъртта вкъщи, какво ще се случи с тях,

казва бащата на третокласничка и деветокласник от Руската гимназия.

Работата му винаги е изисквала трудни решения. „При нас, в полицията, има цяла книга как се взимат те – стратегически, тактически, управленски, даже семейни – кога да имаш деца. Но повечето колеги са дезориентирани. Трябва човек да отвори и да прочете, за да направи избора си. Когато на кантара от едната страна стои животът, а от другата – ваксината, избирам нея“, казва служителят на реда.

Вече е загубил свои колеги и си спомня как подкачал Стоян от патрула на бариерата до телевизионния център кога ще се пенсионира. А той изобщо не дочакал това време и ковид покосил живота му.

Жена дойде в съботния ден в РЗИ да се интересува може ли да се ваксинира майка й. И се отказа, защото в момента се поставя само препаратът на „Астра Зенека“, а тя иска на „Пфайзер и Бионтех“.

Зам.-шефът на РЗИ д-р Аргир Аргиров:

Днес идват 5500 дози на „Астра Зенека“, от утре ги раздаваме на личните лекари

Около 11 часа днес към Пловдив поеха още 5500 дози на „Астра Зенека“. Имаме и определено количество на „Пфайзер и Бионтех“, но се пази за членовете на двете Районни избирателни комисии в Пловдивско, от които още вчера трябваше да бъдат имунизирани около 40 човека, каза д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ. Той поясни, че основанието за този избор е, че при „Пфайзер и Бионтех“ втората игла е след 21 дни, а при „Астра Зенека“ – след 4 до 10 седмици, а няма толкова време до изборите.

Вчера в цялата Пловдивска област са ваксинирани 1573 човека. Само през РЗИ са минали 660, а били предвидени около 400.

Д-р Аргиров се зарече, че повече струпвания няма да се допуснат. И във вчерашния ден работили 3 кабинета, като в създалата се ситуация отворил още един. Имунизации правили  и два мобилни екипа  - в една фирма отишли пратеници на УМБАЛ „Пълмед“, а в други две – екипи от РЗИ. Отделно в Раковски са били извършени 120 имунизации на заети в индустриалната зона. 

Днес и утре в РЗИ има един дежурен кабинет. Идват малко хора и почти не се налага дори да се изчакват един друг. Д-р Моника Троянчева, която оглавява дирекция „Надзор на заразните болести“, е поела ангажимент да звъни на фирмите да пращат хора и през уикенда. Една от причините за вчерашното стълпотворение била, че дошли организирано служители на различни компании – по 30 на куп, а процедурата за преглед и попълване на документите за информирано съгласие отнема време. 

Д-р Аргиров обясни, че

първият ден е бил стрес-тест за системата, а специално за РЗИ-Пловдив – дали може да поеме 1000 човека на ден.

До момента няма нито един случай на алергична реакция, доволен е д-р Аргиров. „Проблемът е по-скоро, че все ощ има невярващи, че съществува ковид. А към този час в Пловдивска област на лечение в болниците са 310 човека. От тях 36 са в интензивни отделения, като 24 са на апаратно дишане. Това прави 67% от тежките случаи, което е много“, каза д-р Аргиров.

От понеделник в РЗИ ще работят постоянно по 2 кабинета всеки ден. А още утре, макар че е неделя, започва раздаването на новата пратка от „Астра Зенека“ на личните лекари. Вчера у нас пристигнаха 57 000 дози, от които за Пловдивска област са 5500.

Заявката от семейните доктори е за 30 000 пациенти от областта при общо 666 000 в листите.

Д-р Аргиров съобщи, че две-три джипита вече са почнали да ваксинират.

Възможно е и пред кабинетите на личните лекари да възникне напрежение, защото по искане на Здравната каса за всеки ваксинираан ще се попълва и амбулаторен лист. Това ще забави допълнително процедурата. 

Проблем е и, че джипитата засега ще работят само с „Астра Зенека“ и един флакон от нея дава 11 дози, а опитът до момента показва, че много от заявилите желание да се имунизират в крайна сметка не се явяват в кабинетите. За да не се хабят дозите, лекарите ще трябва да се презапасяват, като викат около 20 човека – да има резерви на мястото на неявили се. При това положение може да се окаже трудно и осигуряването на „зелени коридори“ за ваксиниране, за които настоя премиерът – ако влизат с предимство хората за имунизация, други пациенти може да чакат с часове.

Вчера в МБАЛ „Св. Пантелеймон“  минали около 30 човека, а хората от района от администрацията за изборите масово не се явили. Масово има отказ и от учители, които настояват за „Пфайзер“ и не искат да ги имунизират с „Астра Зенека“.

Никой не може да каже към момента коя ваксина е по-добра,

увери д-р Аргиров. Поне 3 месеца трябва да минат, за да се коментират ефектът. Той добави, че в същото време се правят още изследвания за ваксината на „Астра Зенека“ относно прилагането й на хора над 55 г.  Вероятно този повторен анализ ще отмени препоръката препаратът да не се слага на възрастни. С него вече са имунизирани около 3,5 млн. души в старчески домове в Англия и няма тревожни данни, каза д-р Аргиров.

Сега се чудим и възникна напрежение при две ваксини, какво ще бъде, като станат 5, пита риторично той. 

Категоричен е, че за втората игла няма да има струпване в РЗИ. Всички телефони вече са на разположение, хората ще се викат на определени дати и така потокът ще се регулира.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Нали

Нали

20.02.2021 | 22:02

Вчера, кога имаше новина с опашката и рекордния брой ваксинации за един ден, Марица спяха умишлено! Сега списвачите си правят новина от намаляването на опашката! Нещо много активно работят срещу популярността на ваксинациите! Това дали е по убеждение на журналистите или поръчение от "горе"?

Отговори
3 0
Баба

Баба

20.02.2021 | 21:33

Наликаазаха, че ще има избор, аз искам Модерна. Кога ще я има. Защо пак сме излъгани?

Отговори
1 2
Мутата

Мутата

20.02.2021 | 16:59

Овците налазиха

Отговори
3 6
Васко

Васко

20.02.2021 | 17:08

Като ти сложат апарата за вентилация ще разбереш кой е овца, само гледай да не се разболееш!

Отговори
8 3
Чуден материал

Чуден материал

20.02.2021 | 15:59

Разбрахме, че в и днешно време има МИЛИЦИОНЕРИ и дано съпругата му възпитава децата. Истинският и добър ПОЛИЦАЙ на бариерата се казваше РАНГЕЛ (Светла му памет), а не Стоян. Иначе МРЪНКАЩИТЕ ще са вечни.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай