Следвайте ни

Дават 200 000 лева от бюджета на Пловдив за битката с коронавируса

Сесията на Общинския съвет е забранена за граждани

viber icon

Двеста хиляди лева се дават от бюджета на Пловдив за ограничаване на разпространението на коронавируса.  Промяната на бюджета ще се гласува днес в Общинския съвет по предложение на зам.-кмета по финанси Илия Кирчев. 

С тези средства ще бъдат закупени материали за хигиена на обществените пространства, лични предпазни средства, дезинфектанти и техника. Според кмета Здравко Димитров приходите в градската хазна за първите три месеца от годината с 8 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 

На сесията ще бъдат удължени преференциалните карти на ученици и студенти, докато не бъде отменено извънредното положение. За този период от време ще важат картите за март и април.  Отстъпката от 5 процента  за данък сгради и  данък МПС ще важи до 30 юни вместо до 30 април. От наеми и такси се освобождават заведенията, школи и фондации, които ползват общинските терени и помещения. 

Заседанието  ще е закрито за граждани, а  всички взети решения ще бъдат публикувани на страницата на Общински съвет, казаха от ръководството.  Сесията ще се провежда в Дома на културата "Борис Христов". Съветниците се отказаха да заседават на Гребния канал, за да не настинат на открито. Обикновено старейшините провеждат сесии в сградата си на ул. "Авкс. Велешки".

Предвидено е  всеки , който влиза в в сградата,  да използва задължително дезинфектант за ръце, който ще е на разположение още на входа. Осигурени са изтривалки за дезинфекция. За по-голяма защита е препоръчително всеки да влиза с маска. 

В голямата залата на Дома на културата ще бъдат допускани само общински съветници, като с цел спазването на лична дистанция между тях, те ще сядат през две-три места един от друг и през ред. На самата сцена ще се разположени само председателят на Общински съвет, кметът на Община Пловдив и двамата дежурни зам.-председатели, които ще следят за кворума и преброяването при всяко гласуване.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Истинага

09.04.2020 | 20:27

Защо нищо не казвате сега?! За парите от КОЦ?! Къде са нашите "избрани"?!

Отговори
0 0

Болен

09.04.2020 | 07:38

Марица , защо не пишете как искат да вземат 800бона от онкоболните и да ги похарчат без обществени поръчки ?

Отговори
8 0

ДОК

09.04.2020 | 07:19

Май Кирчев, пак ще се върне в София - ББР?

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?